Annons

Prisjämförelsesajter klagar hos EU – Google anses snedvrida konkurrensen

Prisjakts vd Peter Greberg och Pricerunners vd Niklas Storåkers.
Prisjakts vd Peter Greberg och Pricerunners vd Niklas Storåkers. Foto: Press.
För två år sedan bötfälldes Google med 24 miljarder kronor för att ha snedvridit konkurrensen på prisjämförelsemarknaden. Men beteendet har fortsatt, menar 41 vd:ar hos konkurrenter, som nu kräver att EU agerar på nytt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En grupp bestående av 41 jämförelsesajter har gemensamt skickat ett brev till EU-kommissionen och anklagar teknikjätten Google, och dess moderbolag Alphabet, för att utnyttja sin starka ställning för att snedvrida konkurrensen. 

Redan 2017 åkte Google på böter på 24 miljarder kronor då EU ansåg att bolaget gynnat sin egen shopping-tjänst i sökresultaten.

De 41 vd:ar som skrivit under brevet vill nu att EU använder sig av det beslutet för att sätta press på Google, som anklagas för att fortsatt manipulera konkurrensen. Vilka åtgärder som konkurrenterna vill se är däremot oklart.

Läs mer: Svenska mediebyråer hjälper Google runda konkurrenslagar 

Bland brevet står bland andra de två stora svenska aktörerna på marknaden för jämförelsesajter: Pricerunner med vd:n Nicklas Storåkers i spetsen och Prisjakt med sin vd Peter Greberg.

Enligt Google har de åtgärder som redan vidtagits för att släppa in konkurrenter på marknaden gett resultat. 

Över 28 000 handlare i Europa placerar för närvarande köpannonser genom tredjepartstjänster för prisjämförelser, vilket leder till ökad valfrihet för både handlare och konsumenter, skriver Google i en kommentar.

(Finwire/TT/Di Digital)

Läs mer: Storåkers putsar Pricerunners marginal: ”En kassako” 

Läs mer: Prisjakt rycker ifrån ärkerivalen Pricerunner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer