Annons

Prispressaren Amazon: Det här är vår strategi i Norden

Eric Morales, Amazon Web Services affärsutvecklingschef i Norden.
Eric Morales, Amazon Web Services affärsutvecklingschef i Norden. Foto: TT och press.
Amazon Web Services har på kort tid blivit en jätte på den svenska och nordiska datacentermarknaden. ”Vårt mål är inte att stänga ute hela datacenterindustrin”, säger bolagets affärsutvecklingschef Eric Morales.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Totalt har molngiganten Amazon Web Services, AWS, investerat bortåt 3,4 miljarder kronor i Sverige. Den stora kakan gick till öppnandet av en så kallad region med tre datacenter i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.

Och satsningarna lär fortsätta. Eric Morales, affärsutvecklingschef i Norden och flera länder i Europa, pratar mer än gärna om hur viktig marknaden i Sverige och Norden blivit för AWS. Inte minst i och med den levande flora av startups som kommit ur regionen.

Samtidigt krävs en hel del intäkter för att kunna fylla plånboken efter miljardinvesteringarna.

”Bästa metoden för att tjäna tillbaka pengarna är att erbjuda de bästa tjänsterna. För startups i Norden finns en liten hemmamarknad så varje lansering måste snabbt nå en global marknad. AWS finns över hela världen så vi kan hjälpa kunder att lansera på alla marknader”, säger han.

AWS har, förutom de tre datacentren, också initierat byggnationen av vindkraftverk i Sverige. Nyligen öppnade man också sitt andra kontor i Sverige, den här gången i Göteborg där AWS är intresserade av att komma nära den svenska fordonsindustrin. 

Läs mer: Amazon bygger vindkraftverk i Sverige 

I mars meddelade AWS tillsammans med tyska Volkswagen att man tillsammans kommer göra en stor molnsatsning för att genomdriva digitaliseringen hos fordonsjätten. Tjänsten kommer också innebära att mindre bolag i produktionskedjan kan ansluta sig för att snabbare kunna dela information.

I Sverige har datahallar med olika tjänster och utbud byggts i hög takt de senaste åren. 

Enligt en rapport som finansierats av Nordiska ministerrådet från 2018 finns potentiellt investeringar på mellan 2 till 4 miljarder euro, motsvarande mellan 21,4 och 43 miljarder kronor, årligen i de nordiska länderna fram till 2025.

Det innebär att stora intäkter finns att hämta på en marknad som lockar med morgondagens teknikutveckling. Att gå upp i molnet är en viktig del av den. 

”Vi jobbar med kunder och försöker få dem att flytta från exempelvis Stockholmbaserade datacenter till våra datacenter. Då är snabbhet, prestanda och kostnad kritiska komponenter. Stockholm är en av de mest aggressivt prissatta regioner hos AWS just nu”, säger Eric Morales.

Prispress ligger i Amazons blod. E-handelsplattformen trycker undan konkurrens genom att sänka priser. Det är en affärsstrategi som också AWS anammat. Någon prishöjning på AWS tjänster lär det alltså inte bli, även om Eric Morales inte vill ge några löften.

”Vi har pressat ner priserna 72 gånger och vi har inte höjt priset någon gång ännu. Jag skulle bli mycket förvånad om vi höjer priserna”, säger han.

Samtidigt kan ju en prisstrategi som den är nu vara en tillväxtstrategi?

”I teorin ja, men det är inte vår strategi.”

Hur stora marknadsandelar AWS siktar i Norden på vill Eric Morales inte svara på. Han berättar att marknadspotentialen är stor och att AWS bara är i början på affärsresan med de olika tjänsterna i molnet man kan erbjuda.

”Det finns stort utrymme för oss att växa. Konkurrensen är hård. Vi har haft ett försprång och det har varit kul. För oss kommer marknaden fortsätta växa och vi fortsätter att expandera.”

Men det finns många datacenter i Sverige som ni behöver tränga undan för att ta era marknadsdelar?

”Vårt mål är inte att stänga ute hela datacenterindustrin. Vårt mål är att ta de bolag som inte bör ha egna datacenter i huset, till att flytta ut tjänsterna.”

Läs mer: Nu är Amazons datacenter igång – räknar med fler investeringar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer