Annons

Uppsala satsar 150 miljoner på startupbolag

Från vänster: Per Bengtsson, vd på UIC, Erik Wijnbladh, chef för fondinvesteringar på Saminvest, Karin Modéen, finanschef på UIC, och Peder Hasslev, vd på Saminvest.
Från vänster: Per Bengtsson, vd på UIC, Erik Wijnbladh, chef för fondinvesteringar på Saminvest, Karin Modéen, finanschef på UIC, och Peder Hasslev, vd på Saminvest. Foto: Karin Kronvall (press).
Nu har tillväxtbolag i Uppsala möjlighet att ta del av en pott på 150 miljoner, som finansieras av både privat och offentlig sektor. ”Det kan bli en lyckosam modell,” säger Per Bengtsson, vd på Uppsala Innovation Centre. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nu får tillväxtbolag inom företagsinkubatorn och acceleratorn Uppsala Innovation Centre möjlighet att söka en startinvestering på 500 000 kronor. Bakom pengarna står både affärsänglar och privata investeringsbolag – tillsammans med det statliga riskkapitalbolaget Saminvest. 

”I bolagens tidiga skede kan det vara bra med en fördelning mellan både privat och statligt kapital, eftersom det är hög risk. Vi på UIC har haft en hög andel privat kapital, därför välkomnar jag också det offentliga kapitalet. Det kan bli en lyckosam modell”, säger UIC:s vd Per Bengtsson.

Samarbetet mellan privat och offentlig sektor i den här formen är relativt nytt i Sverige. Saminvest, som grundades 2016, har hittills enbart genomfört ett fåtal projekt. 

”Jag hoppas och tror att den här typen av samarbeten är något vi kommer att se mera av,” säger Per Bengtsson.  

Läs mer: Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital från Saminvest 

Vi jobbar med alla typer av bolag – från läkemedelsindustrin till techindustrin.

Fördelarna är flera, menar han. Bland annat snabbar det på bolagens tillväxtsfas. 

”Det ger bolagen en möjlighet till tidig finansiering, samt affärsänglarna möjlighet att arbeta med investeringar i ett tidigt skede, vilket många kan tycka är svårt,” säger Per Bengtsson.

Planen är att stänga fonden till hösten, och totalt kommer 150 miljoner kronor delas ut till företag inom UIC. Samarbetet kommer att färga av sig på hela området, tror Per Bengtsson. 

”Det här kommer vara till gagn för hela regionen. Vi jobbar med alla typer av bolag – från läkemedelsindustrin till techindustrin. Ofta har de en ny produkt eller tjänst. Då kan det också vara en utmaning att få in en första investering eftersom det är svårt för investeringsbolagen att avgöra hur hög risken är. Får dessa bolag en första investering från oss blir det lättare att ta nästa steg framåt.”

Långsiktigt hoppas Per Bengtsson att resultaten kan ge spridning även utanför Uppsala. 

”Jag hoppas att det här kan bidra till att våra bolag kan leva vidare i vår region. Det är mycket svårare att få bolag att växa vidare i Sverige om det i huvudsak är utländskt kapital som investeras. Att skapa den möjligheten har varit en viktig del i vår satsning.”

Läs mer: Hon ska investera statliga miljoner från Saminvest – letar greentech 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer