Annons

Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet”

Nicklas Storåkers och finansminister Magdalena Andersson (S).
Nicklas Storåkers och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Di och TT.
Bank- och e-handelsprofilen Nicklas Storåkers är nöjd med regeringens krispaket, men menar att småföretag inom utsatta branscher ändå riskerar konkurser. ”Fastighetsägare måste ta ett stort ansvar och vara oerhört flexibla med hyresinbetalningar”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För att hejda coronavirusets negativa påverkan på ekonomin har Sverige vidtagit flera åtgärder. Karensdagen har temporärt skrotats och Riksbanken ska under våren låna ut 500 miljarder kronor till bankerna för att stötta företag som drabbas.

Näringslivsprofilen Nicklas Storåkers, tidigare vd på Avanza och numera vd för prisjämförelsetjänsten Pricerunner, känner ändå en stark oro för Sveriges småföretag.

”Det finns tusentals företag som nu klarar sina betalningar i en eller maximalt två veckor till. De behöver ett likviditetsstöd fram tills dess att efterfrågan vänder uppåt igen, för det kommer den förr eller senare att göra”, säger han.

Nicklas Storåkers menar att de flesta mindre företag saknar kreditavtal eller finansieringsmöjligheter hos bankerna, varför Riksbankens utlåning kommer bli verkanslös. 

”Bankerna har ingen beredskap att hantera småföretag, den är närmast noll”, säger han, och fortsätter:

”SAS och andra stora företag kommer alltid att klara sig, för dem finns en fungerande kapitalmarknad. Men det är en helt annan fråga för pizzerian på hörnet som plötsligt får noll i försäljning – men som står med fasta kostnader i form av skatter, hyra och löner.”

På måndagen gick regeringen följaktligen ut med ett krispaket som på sikt kan kosta uppemot 300 miljarder kronor för staten.

Bland annat införs möjligheten till korttidspermittering i Sverige. Det skulle kunna innebära att många av dem som varslas skulle kunna ha sin anställning kvar. Regeringen besked var även att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader.

Dessutom inför regeringen ett likviditetsstöd. Paketet innebär att företag kan få tillbaka skatt som man redan betalat in och få anstånd på nya inbetalningar i uppemot ett år. Företag kan också begära att skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter och moms. 

”Jag tycker det är tre bra åtgärder. Det är definitivt ett steg i rätt riktning, regeringen visar på handlingskraft. Det är likviditetskrisen som är det stora hotet, precis som vid finanskrisen 2008 då många bolag som annars var vid god vigör gick omkull”, säger han.

Läs mer: Regeringen presenterar krispaket på upp till 300 miljarder 

Nicklas Storåkers tycker däremot att regeringens krispaket inte är tillräckligt för att rädda företag inom särskilt utsatta branscher – så som handeln, resenäringen och restaurangbranschen. 

”Här kommer staten att behöva tillhandahålla nödlån, det vill säga ytterligare krediter via skattekontot”, säger han. 

Utöver sitt engagemang i Pricerunner är Nicklas Storåkers också styrelseordförande för Froda, som erbjuder lån till små- och mikroföretag.

Vad har du för tips till småföretagare som nu hamnat i en prekär situation?

”Du ska ringa alla dina leverantörer och fortsätta att visa att du är lojal, men kräva rabatter och anstånd på dina betalningar. Framför allt om du har stora företag som leverantörer”, säger han. 

Som exempel lyfter han fram att företag bör begära att få skjuta upp sina hyresbetalningar till fastighetsvärdar.

”Det brukar det vara mest heliga man betalar som företagare, efter skatter och löner. Men den närmaste tiden måste fastighetsägare i Sverige ta ett stort ansvar och vara oerhört flexibla med hyresinbetalningar.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer