Annons

Profilerna sågar förslaget: ”Idiotiska regler”

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, Northzones Hans Otterling och Elina Berglund, medgrundare och CTO på Natural Cycles har synpunkter på förslaget.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, Northzones Hans Otterling och Elina Berglund, medgrundare och CTO på Natural Cycles har synpunkter på förslaget.
Regeringen presenterade på söndagen sitt personaloptionsförslag. Men förslaget får redan tung kritik av techprofiler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mars kom utredningen om personaloptioner och förslagen stötte genast på tung kritik i techbranschen. Sedan dess har förslagen gått ut på remiss och på söndagen presenterade regeringen sitt eget förslag om skattelättnader för vissa personaloptioner.

Läs mer: Trots protesterna: Spotify får ingen skattelättnad

En av förändringarna som gjorts är att gränsen för när ett företag räknas som nystartat ändrats till tio år, från tidigare sju år. Reglerna har också förändrats så att befintliga ägare omfattas.
Men trots förändringarna sågas förslaget av techprofiler.

”Jag förstår inte att en socialdemokratisk regering som säger sig vilja bygga ett kunskapssamhälle, sätter sådana här idiotiska regler på plats. De straffar företag som vill dela med sig av tillväxten med sina anställda”, säger Hans Otterling, partner på Northzone.

Läs mer: Damberg försvarar optionsförslaget

Regeringen föreslår att skattelättnaden ska gälla företag med upp till 50 anställda och som omsätter högst 80 miljoner kronor, något som Hans Otterling tycker är svårförståeligt.

”Det är inte så att företag slutar att behöva kompetens när de vuxit till den storleken. Snarare tvärtom, det är just i den brytpunkten som det är mycket viktigt att få in kompetenta medarbetare."

Regeringen skriver också i debattartikeln att ”företagen får inte vara i ekonomiska svårigheter”.

”Techbolag investerar kraftigt i ny teknologi för att kunna växa och går därför med förlust. Jag hoppas att regeringens förslag tar hänsyn till detta”, säger Hans Otterling.

Även Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, anser att förslagen är undermåliga.

”Regeringen har inte lyssnat på kritiken. Vi föreslog att skattelättnaden skulle gälla för bolag med upp till 250 miljoner kronor i omsättning och upp till 400 anställda”, säger hon.

I debattartikeln skriver regeringen att förslagen utformas så att de har bäst möjlighet att godkännas av EU-kommissionen, ett resonemang Elisabeth Thand Ringqvist inte köper.

”Regeringen gömmer sig bakom EU-regler. Men i själva verket har Storbritannien generösare regler och våra bolag konkurrerar på den marknaden.”

”Sammantaget med finansskatten och försämringen av 3:12-teglerna, så är detta en försämring av tillväxtklimatet”, fortsätter hon.

Enligt regeringens förslag kommer bolag som Klarna, Spotify och Izettle inte att kvalificera sig för skattelättnaden. Elina Berglund, medgrundare och CTO på Natural Cycles, anser att regeringen borde titta på att hjälpa även de större bolagen.

”Det är ett steg i rätt riktning och jag tycker är bra att regeringen vill underlätta för mindre startups, men det kanske kan vara värt att även hjälpa de lite större företagen att attrahera talanger. Vi konkurrerar ju inte bara med varandra om talanger utan även med den globala marknaden”, skriver hon i ett sms till Di Digital.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer