Annons

Programmerade som 8-åring – nu arbetar han med AI i Singapore

AI-snillet Oliver Edholm bor i Singapore och arbetar som forskningsassistent på National University of Singapore.
AI-snillet Oliver Edholm bor i Singapore och arbetar som forskningsassistent på National University of Singapore. Foto: Jonas Eng
Han började programmera robotar redan som åttaåring och vid tolv års ålder skapade Oliver Edholm sin första app. Idag, nyss fyllda 17 år, bor han ensam i Singapore och arbetar som forskningsassistent på National University of Singapore (NUS). 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Se intervjun med Oliver Edholm i DiTV 

Oliver Edholm har aldrig tyckt om skolan och hoppade av gymnasiet innan sommaren. Nu är han hemma i Stockholm för första gången sedan han i augusti flyttade ensam till Singapore för en tjänst som forskningsassistent inom AI (artificiell intelligens) på ett av världens främsta tekniska universitet, NUS. 

”Jag har velat flytta till Singapore ett antal år, sedan är det en annan sak att övertala föräldrarna. I julas kändes det svårt att övertala dem att jag ville flytta dit, så jag bokade en flygbiljett i smyg och sedan åkte jag till Singapore utan att de visste om det. Det gav ett tydligt argument att jag verkligen ville flytta”, säger Oliver Edholm. 

På plats i Singapore kontaktade Oliver Edholm flertalet forskare vars artiklar han läst och intresserat sig för och till slut fick han en tjänst som forskningsassistent på NUS. 

”När jag hade ett jobberbjudande och ville hoppa av gymnasiet kände nog mina föräldrar att det kanske skulle fungera ändå. När jag verkligen vill något är det svårt att övertala mig”, resonerar han. 

Att Oliver Edholm ville hoppa av gymnasiet kom inte som någon överraskning, då skoltiden varit tuff. 

”Jag gick gymnasiet nästan ett år, sedan hoppade jag av. Jag har haft extremt svårt för skolan i mellanstadiet och högstadiet. I slutet av åttan och nian kändes det oklart om jag skulle klara av att gå ut högstadiet, det var så ostimulerande. Om jag skulle gå någon universitetsutbildning skulle jag uppnå samma sak som jag gjort utan”, säger han. 

Vissa ämnen i skolan tycker Oliver Edholm är onödiga och han har haft svårt att släppa fokus på AI, som han tycker är allra mest intressant. 

”Vissa saker har jag extremt stor passion för. Jag går 100 procent in för en sak, andra saker tenderar att bli mindre intressanta. Så jag var på lektioner, men egentligen satt jag med min dator och gjorde det jag tyckte om.”

Redan när Oliver Edholm, som även är elitspelare i badminton och bland annat har vunnit ett SM-brons, var åtta år började han programmera robotar och enligt utsago ”andra lätta grejer”. 

”Jag spelade också Minecraft rätt mycket och det går att ändra på koden och liksom utvidga spelet så jag kunde ändra det till något roligare. I början är det ju enkla saker som att ändra färg på olika saker, men till slut bygger man mer och mer avancerade saker och kan göra egna spel”, säger han. 

Första appen skapade Oliver Edholm när han var 12 år gammal, en applikation för glosor som enligt honom snabbt blev mest populär i Sverige av Androidappar. Efter det läste Oliver en bok om AI och intresset för ämnet väcktes. 

”Därifrån började jag ta kurser online från olika universitet och gjorde egna projekt. Ett var en robot som skrev essäer åt dig till skolan. I högstadiet är det rätt så enkla essäer du skickar in så du kanske kan googla en sak, hitta de mest relevanta nyckelorden och sedan ta några bitar ur bästa resultaten på Google. Den här roboten kunde sedan använda den datan och skriva en essä i din egen stil så att det inte ser ut som att du har kopierat. Den skrev några av mina skolessäer helt och hållet.”

Oliver Edholm skapade flera andra AI-verktyg, inte bara ett som kunde hjälpa honom med skolarbeten, som han släppte online. Efter det lyckades han som femtonåring knipa en plats som praktikant på Klarna under sommaren 2018, något som senare gick över i lärlingstjänst. Enligt Vladimir Curic, chefsingenjör inom AI på Klarna, är Oliver en av de mest talangfulla han arbetat med. 

”Som jag har förstått det innebar det lite jobb att få in mig, men jag kom in till slut.”

Idag forskar Oliver Edholm på automatiserad avläsning av hemsidor. Det innebär att en robot med hjälp av AI ska kunna läsa av hemsidor på samma sätt som en människa. 

”Om du med hjälp av AI kan visuellt se på en hemsida som människor gör istället för att blint kolla på programmeringskoden så blir hemsidorna tillgängliga för maskiner. Då kan du komma åt betydligt mycket mer data till allt möjligt och automatisera saker.” 

Oliver Edholm menar att oron för AI är både befogad och inte. 

”Låt säga att du kan automatisera självkörande bilar. Det är bra om vi kan ha det och därför har mindre olyckor men vi kommer förlora miljontals jobb. Så det är både och.”

Han menar att den största risken i närtid är just automatisering av olika jobb, men betonar också att vissa jobb inte kommer kunna ersättas som det ser ut nu. 

”Att hantera människor till exempel. Om du är människa vill du helst inte interagera med en robot, så den typen av jobb är svåra att ersätta. Sedan också mer intellektuellt komplexa saker som vissa kreativa yrken, är svårare att automatisera”, säger Oliver Edholm. 

Att politiken borde ta AI på största allvar är enligt honom viktigt, lösningarna på de etiska dilemman som existerar finns just där. 

”Ju mer data, desto bättre AI. Så i Kina till exempel har man inte samma lagar kring sekretess och integritet, om du då är mer oetisk gällande vilken data du får ta in för att skapa bättre AI är det ju inte så bra”, säger Oliver Edholm. 

I framtiden vill Oliver Edholm fortsätta forska på AI, men kanske inte inom akademin. 

”Jag tror det är fel ställe för AI för den utvecklingen går så pass snabbt. Förhoppningsvis kan jag starta eget företag”, säger han. 

Oliver Edholm blir kvar i Singapore på sin position som forskningsassistent vid NUS till april 2020, med möjlig förlängning. 

Se intervjun med Oliver Edholm i DiTV 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer