Annons

"Programmeringskurser för alla en historisk parentes"

Welds grundarteam Andrés Martinez Peyrou, Tom Söderlund, Henric Malmberg
Welds grundarteam Andrés Martinez Peyrou, Tom Söderlund, Henric Malmberg
Nej, människor behöver inte lära sig att programmera. Det är Tom Söderlund, vd för bolaget Weld, övertygad om. Nu får de in Candy Crush-skaparna som finansiärer i sitt arbete för att få folk att slippa skriva kod.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I veckan har Stockholmsbolaget Weld lanserat sin nya produkt Weld Websites. Tjänsten gör det möjligt att bygga hemsidor utan att kunna programmera. 

"Vår vision är att bygga ett programmeringsverktyg där icke-tekniker kan skapa egna webbtjänster", säger Tom Söderlund, vd för Weld.

"Vi placerar oss mellan mallösningar som Hemsida24 och riktig kod. Vi gör ett verktyg där det går att skapa fritt men som ändå är enkelt att använda".

Bolaget har precis fått in två miljoner kronor i finansiering, hälften från Vinnova och Almi och den andra hälften från en grupp affärsänglar. Bland dem Tommy Palm och Alexander Ekvall som var med och skapade spelsuccén Candy Crush Saga. 

"De har stor erfarenhet av att bygga internationella bolag. Tommy (Palm) är jätteduktig på marknadsföring och de har generella entreprenörserfarenheter som vi kommer att ha nytta av", säger Tom Söderlund. 

Är tanken alltså att expandera internationellt nu?

"Absolut. Vi behöver först se att affären fungerar sen vill vi bli den internationella standarden för hur man bygger hemsidor och appar. Först kommer vi att expandera i Europa, sen nästa år så tittar vi på att etablera oss med ett kontor i USA".

I en tid när det pratas mycket om att alla behöver lära sig att programmera är Weld ett bolag som går mot strömmen. Själva grundidén är att folk inte ska behöva lära sig att programmera. 

Tror du att man inte kommer behöva lära sig koda i framtiden?

”Jag är helt övertygad om det inte behövs. Just nu lever vi i en era där vi tror att rätt väg är att vi ska lära människor att prata dataspråk. Jag tror att programmeringskurser för alla är en historisk parentes och att vi istället kommer lära datorer att prata människospråk".

Under nästa år är planen att Weld ska lansera en produkt motsvarande den man nu släppt fast för appar. Tom Söderlunds mål är att Weld ska bli så kraftfullt att det går att bygga ett helt bolag på plattformen. 

"Vi vill lägga till mer och mer avancerade funktioner. En sak som vi tittar på är att skapa en appstore i Weld. Då skulle riktiga programmerare kunna utveckla delar som användare vill ha till sina appar eller hemsidor". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer