Annons

Psykiaterns patienter kopplades ihop genom Facebook

Di Digitals bloggare Fredrik Wass.
Di Digitals bloggare Fredrik Wass.
Hur fungerar egentligen Facebooks ”personer du kanske känner”-funktion? Den som inte har koll kan få oväntade, och ibland integritetskränkande resultat, skriver Fredrik Wass.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vilka personer föreslår Facebook att du ska bli vän med? Din chef? Din senaste Tinder-dejt? Din gynekolog? Ja, Facebooks förmåga att pussla ihop våra sociala liv, trots begränsad information, kan vara skrämmande. Speciellt när personer som inte borde vara vänner helt plötsligt blir föreslagna som nya kontakter.

Det här hände psykiatern Lisa, som berättar om händelsen för den amerikanska sajten Fusion. De flesta av hennes patienter är äldre människor med allvarliga hälsoproblem, men hon hjälper också en ung snowboardåkande kille.

Av en slump berättade hennes unga patient hur det börjat dyka upp äldre personer han inte kände igen bland Facebooks förslag på personer han borde bli vän med. Han tyckte det var konstigt eftersom han inte hade någon koppling till personerna.

Lisa upptäckte dock att det fanns en gemensam nämnare. De var alla patienter till henne, och hon insåg att Facebook på något sätt lyckats skapa kopplingar mellan hennes patienter. 

"Det är ett massivt intrång i den personliga integriteten. Jag har patienter med HIV, människor som har försökt begå självmord och kvinnor som är i våldsamma relationer”, säger hon till Fusion.

Hon var inte vän med någon av sina patienter på Facebook, hon hade inte besökt deras profiler och till en början verkade det inte finnas några synliga kopplingar mellan dem. Men det fanns några aspekter hon inte hade tänkt på. Alla patienter hade befunnit sig på hennes mottagning vid återkommande tillfällen och genom mobilens ”location tracking” och att hennes telefonnummer fanns i patienternas telefoner, kunde Facebook koppla samman personerna. 

Det här är ännu ett exempel på hur Facebooks algoritmer tassar runt vår personliga integritet i ett slags evigt testlabb där gränserna för när det blir för personligt eller för obehagligt utvärderas i realtid. 

Facebooks algoritmer tassar runt vår personliga integritet i ett slags evigt testlabb.

Digitaliseringen gör att gränserna för offentligt och privat blir allt mer suddiga, och olika typer av relationer har sina kontaktytor i samma digitala rum, med i grunden samma villkor.

Det gör att kommunikationen med din chef, din mamma, dina barn och dina vänner numera kan äga rum på samma plats och i samma flöde, något som var otänkbart för bara några år sedan. 


Det här är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom här!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies