Annons

Putsar underrepresenterade entreprenörer till investeringsklara

Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.
Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.
Det nordiska riskkapitalbolaget Unconventional Ventures lanserar en digital accelerator för underrepresenterade nordiska startupgrundare. ”Målet är att göra bolagen investeringsklara”, säger Nora Bavey, partner på Unconventional Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nordiska Unconventional Ventures drar i april i år igång en accelerator för underrepresenterade grunder. Det kan handla om kvinnor, minoriteter och LGTBQ-personer – och programmet har 100 platser.

”Varför en till accelerator, kan man fråga sig. Men en del av problemet är att de inte är inkluderande. Många kräver att man är på plats på heltid, men det måste även finnas möjligheter för de som har ett jobb vid sidan om eller är föräldralediga”, säger Nora Bavey, partner på Unconventional Ventures.

Acceleratorer finns det gott om, alltså program som entreprenörer kan söka till för att accelerera sina verksamheter. Programmen har olika inriktningar, och Nora Bavey menar att Unconventionals accelerator skiljer sig på några punkter. Dels för att den helt och hållet är till för underrepresenterade grundare. Dels för att den är tillgänglig när man har tid.

”Många tittar på Silicon Valley-modellen, som är skapad utifrån unga killar, och försöker sedan trycka in kvinnor, minoriteter och till och med föräldrar i den. Det funkar inte. Vi måste hitta nya sätt, särskilt under en pandemi”, säger Nora Bavey.

”Det finns egentligen bara två obligatoriska hålltider under vårt program. De tider man bokar med sin mentor och uppgifter som ska vara klara”, säger hon. 

Utöver det kan man ta del av digitala föreläsningar och workshops tre timmar i veckan under de åtta veckorna. Totalt är programmet 60 timmar. 

Vi måste hitta nya sätt, särskilt under en pandemi.

Unconventional Ventures riktar sig till bolag i tidiga skeden, med en produkt som antingen är färdig för att lanseras eller har en liten omsättning. 

”Vi vet att det finns en outnyttjad talang i Norden som lyckas göra mycket även utan stöd i form av finansiering och nätverk”, säger Nora Bavey.

Man räknar med att cirka 50 bolag bland de 100 grundarna är med i programmet. Varje bolag sätter upp nyckeltal tillsammans med sina mentorer kring vad de ska uppnå under de åtta veckorna.

Bland mentorerna finns andra entreprenörer och branschexperter, men också investerare som Unconventional Ventures har knutit till sig genom att lansera mikrofonder som är öppna för allmänheten att investera i. De kallar investeringskonceptet UV Syndicate och innan jul gick 67 nordiska investerare in med runt 1,5 miljoner kronor, varav 10 procent kom från Sverige. Pengarna satsades i två danska bolag – Easysize och Eat Grim.

Läs mer: De lanserar fond för att investera i mångfald: ”Öppen för alla” 

Unvonventionals nya accelerator är så kallad ”equity free”, det vill säga att bolagen inte behöver lägga in någon ägarandel för att delta, vilket ofta är fallet.

”Tröskeln måste vara låg och målet är att göra bolagen investeringsklara. Vi vill bygga broar till riskkapitalister och investerare”, säger Nora Bavey.

Processen gör också att Unconventional Ventures får tillgång till förstahandsdata om hur det går för bolagen. Den datan kan sedan användas för att slå hål på myter kring underrepresenterade entreprenörer.

Bland missuppfattningarna kring underrepresenterade grundare listar hon brist på kompetens, brist på kvinnliga grundare, att det inte finns tillräcklig många från minoritetsgrupper som startar techbolag, ingen skalbarhet och att de inte skulle vara lika riskbenägna.

”Om man tittar på de senaste tio åren så har aktiviteten kring till exempel kvinnliga grundare ökat, men den faktiska situationen kring hur mycket som investeras i dem har inte förändrats märkbart. Osanningarna får leva kvar länge och vi vill spräcka de myterna”, säger Nora Bavey.

Men investerar ingen i underrepresenterade grundare går det heller inte att bevisa att de har kapacitet att skala upp sina verksamheter. Unconventional Ventures kommer själva att fortsätta med UV Syndicate-konceptet, där den som vill kan vara med och investera, och är också i färd med att resa en egen fond.

”Vi behöver tillsammans förändra vilka som investerar och möjliggöra för fler att göra det”, säger Nora Bavey.

Läs mer: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer