Hoppa till innehållet

Putsar underrepresenterade entreprenörer till investeringsklara

Det nordiska riskkapitalbolaget Unconventional Ventures lanserar en digital accelerator för underrepresenterade nordiska startupgrundare. ”Målet är att göra bolagen investeringsklara”, säger Nora Bavey, partner på Unconventional Ventures.

Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.
Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.

Nordiska Unconventional Ventures drar i april i år igång en accelerator för underrepresenterade grunder. Det kan handla om kvinnor, minoriteter och LGTBQ-personer – och programmet har 100 platser.

”Varför en till accelerator, kan man fråga sig. Men en del av problemet är att de inte är inkluderande. Många kräver att man är på plats på heltid, men det måste även finnas möjligheter för de som har ett jobb vid sidan om eller är föräldralediga”, säger Nora Bavey, partner på Unconventional Ventures.

Acceleratorer finns det gott om, alltså program som entreprenörer kan söka till för att accelerera sina verksamheter. Programmen har olika inriktningar, och Nora Bavey menar att Unconventionals accelerator skiljer sig på några punkter. Dels för att den helt och hållet är till för underrepresenterade grundare. Dels för att den är tillgänglig när man har tid.

”Många tittar på Silicon Valley-modellen, som är skapad utifrån unga killar, och försöker sedan trycka in kvinnor, minoriteter och till och med föräldrar i den. Det funkar inte. Vi måste hitta nya sätt, särskilt under en pandemi”, säger Nora Bavey.

”Det finns egentligen bara två obligatoriska hålltider under vårt program. De tider man bokar med sin mentor och uppgifter som ska vara klara”, säger hon. 

Utöver det kan man ta del av digitala föreläsningar och workshops tre timmar i veckan under de åtta veckorna. Totalt är programmet 60 timmar. 

Vi måste hitta nya sätt, särskilt under en pandemi.

Unconventional Ventures riktar sig till bolag i tidiga skeden, med en produkt som antingen är färdig för att lanseras eller har en liten omsättning. 

”Vi vet att det finns en outnyttjad talang i Norden som lyckas göra mycket även utan stöd i form av finansiering och nätverk”, säger Nora Bavey.

Man räknar med att cirka 50 bolag bland de 100 grundarna är med i programmet. Varje bolag sätter upp nyckeltal tillsammans med sina mentorer kring vad de ska uppnå under de åtta veckorna.

Bland mentorerna finns andra entreprenörer och branschexperter, men också investerare som Unconventional Ventures har knutit till sig genom att lansera mikrofonder som är öppna för allmänheten att investera i. De kallar investeringskonceptet UV Syndicate och innan jul gick 67 nordiska investerare in med runt 1,5 miljoner kronor, varav 10 procent kom från Sverige. Pengarna satsades i två danska bolag – Easysize och Eat Grim.

Läs mer: De lanserar fond för att investera i mångfald: ”Öppen för alla” 

Unvonventionals nya accelerator är så kallad ”equity free”, det vill säga att bolagen inte behöver lägga in någon ägarandel för att delta, vilket ofta är fallet.

”Tröskeln måste vara låg och målet är att göra bolagen investeringsklara. Vi vill bygga broar till riskkapitalister och investerare”, säger Nora Bavey.

Processen gör också att Unconventional Ventures får tillgång till förstahandsdata om hur det går för bolagen. Den datan kan sedan användas för att slå hål på myter kring underrepresenterade entreprenörer.

Bland missuppfattningarna kring underrepresenterade grundare listar hon brist på kompetens, brist på kvinnliga grundare, att det inte finns tillräcklig många från minoritetsgrupper som startar techbolag, ingen skalbarhet och att de inte skulle vara lika riskbenägna.

”Om man tittar på de senaste tio åren så har aktiviteten kring till exempel kvinnliga grundare ökat, men den faktiska situationen kring hur mycket som investeras i dem har inte förändrats märkbart. Osanningarna får leva kvar länge och vi vill spräcka de myterna”, säger Nora Bavey.

Men investerar ingen i underrepresenterade grundare går det heller inte att bevisa att de har kapacitet att skala upp sina verksamheter. Unconventional Ventures kommer själva att fortsätta med UV Syndicate-konceptet, där den som vill kan vara med och investera, och är också i färd med att resa en egen fond.

”Vi behöver tillsammans förändra vilka som investerar och möjliggöra för fler att göra det”, säger Nora Bavey.

Läs mer: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera