Annons

Pytteliten IR-sensor tar in 50 miljoner kronor

Jondetecs tar in 50 miljoner kronor för att vidareutveckla sin IR-sensor.
Jondetecs tar in 50 miljoner kronor för att vidareutveckla sin IR-sensor. Foto: Pressbild.
Jondetech tar in 50 miljoner kronor. Bolagets IR-sensor kommer bland annat kunna göra din mobiltelefon till en termometer och användas i smarta plåster för att hålla koll på småbarns febertoppar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan 2003 har Jondetech tagit fram ett sätt att göra värmesensorer med hjälp av nanoteknik. Eftersom IR-sensorer läser av värmestrålning kan den användas för bland annat närvarosensorer samt även för att mäta värmeflöde. Nu har bolaget släppt en IR-sensor som uppges vara världens tunnaste.

”Konventionella sensorer har varit väldigt stora. Den här är väldigt väldigt liten och gör det möjligt att integrera sensorn i exempelvis en mobiltelefon. Vi kan med sensorn möta värmeflöden, närvaro framför skärmar och datorer, kroppstemperaturen hos vuxna eller hos småbarn med smarta plåster och även inom flera IOT-segment”, säger Robert Ekström.

Foto: Pressbild.

Robert Ekström är vd och en av delägarna av Jondetech. Pressbild.

Genom att mäta värmeflöden i exempelvis kontorsbyggnader kan man med hjälp av IR-sensorn mer proaktivt arbeta med luftkonditionering. Att installera den i en dator gör det möjligt att spara energi genom att den slås av när ingen sitter vid den.

Bolaget har sedan starten tagit in cirka 55 miljoner kronor, bland annat av affärsänglar och medgrundarna. Med hjälp av investmentbanken Pareto Securities har Jondetech nu tagit in ytterligare 50 Mkr för att expandera.

Läs även: Apple utvecklar 3D-kamera för nästa Iphone

”Anledningen till att vi genomfört den här nyemissionen är för att bygga organisationen till nästa läge då vi gör affärer med mobiltelefontillverkarna eller datortillverkarna. Vi kommer att öka vår kompetensbas och anställa fler personer. Men vi kommer även att fortsätta att utveckla sensorn och de applikationer som den kommer att finnas i”, säger Robert Ekström.

Bolaget hade en omsättning på 1,3 Mkr under 2015 och gjorde samtidigt drygt 2 Mkr i förlust.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer