Annons

Qapital fyller kassan och släpper eget betalkort

Den svenska mobiltjänsten Qapital tar in ytterligare 12 miljoner kronor i finansiering från bland andra Northzone och privata affärsänglar. Innan årsskiftet planerar bolaget att släppa ett eget betalkort, säger grundaren George Friedman till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I våras bestämde sig svenskgrundade Qapital, som utvecklar en mobiltjänst som ska hjälpa privatkunder att spara pengar, för att lämna sin hemmamarknad. Istället tog grundarna sikte på en lansering USA.

“Det var segt att få till de samarbeten vi behövde i Sverige. I USA är det enklare att komma ut på marknaden och vi får bättre respons från bankerna”, säger grundaren George Friedman.

Nu, med drygt 11 000 amerikanska kunder och ett samarbetsavtal med Lincoln Savings Bank i bagaget, samlar Qapital in pengar till en andra finansieringsrunda. Drygt 12 miljoner kronor behövs, säger George Friedman, vilket är ungefär lika mycket pengar som Qapital tog in i fjol.

Svenska Northzone har  skjutit till ytterligare 5 miljoner kronor. Dessutom har affärsänglarna Alex Zubillaga och Dan Ariely, till vardags professor i psykologi och ‘behavioural economics’ samt kolumnist i tidningen Wall Street Journal, valt att investera i bolaget.

Dan Ariely kommer även att ta plats i Qapitals styrelse och vara delaktig i bolagets produktutveckling.  

“Han är otroligt duktig på att bena ur svåra, beteendevetenskapliga frågor till enkla, pedadogiska features. Dessutom ger han oss en stor trovärdighet här borta. Som svenskt bolag måste man verkligen armbåga sig fram för att få uppmärksamhet i USA,” säger George Friedman.

Som svenskt bolag måste man verkligen armbåga sig fram för att få uppmärksamhet i USA.

I USA har bolaget fått till en mer djuplodande integration i bankernas system än vad som hade varit möjligt i Sverige, säger George Friedman. I Qapital-appen finns bland annat en funktion som automatiskt “rundar av” köp och flyttar mellanskillnaden till användarens sparkonto.

“Det är den mest populära funktionen. Vi rundar upp en dollar eller två till exempel varje gång du köper en kaffe, och flyttar det till ett sparmål som kan vara en resa till Paris eller något liknande”, säger George Friedman.

Sedan lanseringen i maj har Qapitals app samlat ihop drygt 11 000 registrerade användare i USA.

“Det är en okej siffra. Vi växer snabbt men det är fortfarande från väldigt små tal. Men man ska komma ihåg att vi integrerar mycket djupare än många andra sparappar. Det gör att våra kunder potentiellt är mer värdefulla”, fortsätter George Friedman.

Nästa steg i bolagets plan är att lansera ett eget betalkort, vilket också ska ge Qapital en första stabil intäktsström. Lanseringen är planerad till i december i år, i samarbete med kortjätten Visa.

“Vi blir som vilken kortutfärdare som helst, vilket ger oss en del av transaktionsavgiften”, säger George Friedman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer