Hoppa till innehållet

Qualcomm avvisar Broadcoms bud på 960 miljarder – igen

Den amerikanska chipptillverkaren Qualcomm avvisar återigen Broadcoms senaste bud som värderar bolaget till 121 miljarder dollar, motsvarande 963 miljarder kronor. 

Hock Tan, vd för Broadcom.
Hock Tan, vd för Broadcom.Foto: Evan Vucci

Dramat om Qualcomms framtid fortsätter. På fredagen gav bolagets styrelse återigen Singaporebaserade Broadcoms senaste bud nobben. Det upprepade avvisandet kommer efter att parterna i veckan träffats för att diskutera den potentiella affären. 

”Styrelsen är fortsatt övertygad om att det här förslaget väsentligt undervärderar Qualcomm och har en oacceptabelt hög risk och är därför inte i Qualcomms aktieägares intresse”, skriver Paul E. Jacobs, styrelseordförande för Qualcomm, i ett brev till Broadcoms vd Hock Tan som publicerats på Qualcomms hemsida. 

Det var i november 2017 som Singaporebaserade Broadcom först började uppvakta Qualcomm med ett bud på 105 miljarder dollar, eller 72 dollar per aktie. Det budet fick kalla handen av Qualcomms styrelse som förra fredagen även avvisade Broadcoms reviderade bud på 121 miljarder dollar eller 82 dollar per aktie för första gången. 

Läs mer: Ny vändning i jätteaffären – parterna ska träffas på onsdag 

Broadcom levererar chipp för bland annat wifi och bluetooth medan Qualcomm framförallt är inriktade mot mobilnäten. Enligt Reuters är jätteaffären en del av en pågående konsolidering av sektorn i spåren av att smartphonetillverkare som Apple och Samsung använder sin marknadsposition för att förhandla ned priser. 

Även om det alltså nu blev nobben för andra gången så öppnar Qualcomms styrelse för fortsatta diskussioner. 

”Styrelsen är öppen för fortsatta diskussioner med Broadcom för att se om ett förslag som på ett korrekt vis synliggör det verkliga värdet av Qualcomms aktier och säkerställer att affären går igenom med en rimlig sannolikhet kan erhållas”, skriver Paul E. Jacobs. 

Det mesta pekar dock på att det nu är upp till Qualcomms aktieägare att ta ställning till affären då Broadcom har nominerat en ny styrelse som aktieägarna ska rösta om den 6 mars. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera