Annons

Radarbolaget Acconeer rusar i börspremiären

Acconeers vd Lars Lindell och medgrundarna Mats Ärlelid och Mikael Egard.
Acconeers vd Lars Lindell och medgrundarna Mats Ärlelid och Mikael Egard. Foto: Press
Tekniktunga Acconeer, med en Fingerprint-topp i styrelsen, tar steget in på First North. Aktien rusar med drygt 20 procent jämfört med teckningskursen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lundabolaget Acconeer steg kraftigt i sin börsdebut på måndagen. Efter en knapp timmes handel hade Acconeers aktiekurs stigit till 30,8 kronor, 23 procent över teckningskursen på 25 kronor. (Följ aktien här.)

Acconeer har sin grund i forskning från Lunds universitet och bildades 2011 av bland andra Mikael Egard och Mats Ärlelid.

Största ägare med drygt 14 procent av kapitalet är BGA Invest, vars portfölj även rymmer Smart Refill och börsnoterade Minesto. Uniquest, Koreas största leverantör av elektronikkomponenter, äger drygt 3 procent av aktierna i Acconeer, enligt ägartjänsten Holdings.

I Acconeers styrelse sitter bland andra Fingerprint Cards chef för smarta kort och tidigare säljchef Thomas Rex samt Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik vid Lunds universitet.

Läs mer: Genombrott för Smart Eye – aktien rusar 

Acconeer har utvecklat en strömsnål radar som mäter avstånd till ett eller flera objekt. Inom mobilindustrin kan radarn användas för ansiktsdetektering och geststyrning. Geststyrning kan också användas inom sjukvården för att interagera med utrustning utan att röra den. En annan tänkbar marknad är bilindustrin, där radarn till exempel kan känna av om någon har lämnat kvar ett barn i bilen.

Inför noteringen övertecknades aktien i en nyemission som slutligen tillförde bolaget 180 miljoner kronor i kapital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer