Annons

Rapport: Edtech växer i Sverige

Jannie Jeppesen, vd för branschorganisationen Swedish Edtech Industry som ligger bakom rapporten.
Jannie Jeppesen, vd för branschorganisationen Swedish Edtech Industry som ligger bakom rapporten.
Bolag som utvecklar teknik för skolor och utbildning vädrar morgonluft i Sverige, enligt en rapport från branschorganisationen Swedish Edtech Industry. Snabbast växer de nystartade bolagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I jämförelse med andra startupsektorer får svenska edtechbolag relativt små och få investeringar. Bland de bolag som har fått mest pengar kan nämnas Lexplore (tidigare Optolexia) som har utvecklat ett verktyg för att upptäckta dyslexi bland studenter, samt Soundtrap som utvecklar en molnbaserad musikstudio. Både Lexplore och Soundtrap har tagit in över 50 miljoner kronor.

I Norge ser det annorlunda ut. Quizspecialisten Kahoot har tagit in över 200 miljoner kronor och på bolagets plattform har över 1 miljard quiz genomförts.

Läs även: Northzone och Creandum pytsar in pengar i norsk quizjätte

Men enligt en rapport från branschorganisationen Swedish Edtech Industry ser det ljust ut även för svenska edtechbolag. Under 2016 ökade branschen totalt sin omsättning med 12 procent. Bland nystartade bolag ökade dock omsättningen med 57 procent. Totalt var omsättningen i branschen 2,7 miljarder kronor.

”Vi är en stor bransch i tillväxt. I Sverige ligger vi långt fram när det gäller digitalisering av utbildning och vi har många lösningar som efterfrågas på utländska marknader”, kommenterar Jannie Jeppesen, VD på Swedish Edtech Industry.

Hon tror att politisk styrning kommer att påverka branschens tillväxt, och lyfter fram ett förslag från Skolverket som innebär att alla elever från årskurs 1 till och med gymnasiet ska ha tillgång till ett eget digitalt verktyg.

Läs även: Virtuellt labb ska göra forskning billigare – Northzone går in

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies