Annons

Rapport: Sverige världens näst mest innovativa land

Foto: TT
Sverige försvarar sin andraplats i Global Innovation Index, som mäter 130 länder efter deras innovationskraft.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges startupsektor är, relativt till landets storlek, en av världens mest framstående. Faktum är att Stockholm är den region som producerar näst flest så kallade enhörningar, startupbolag som värderas till över en miljard dollar, per capita i världen efter Silicon Valley, enligt en rapport från riskkapitalbolaget Atomico från 2015.

Läs även: Världens mest innovativa företag korade - Flera svenska bolag i topp

Nu bekräftas bilden av Sverige som ett innovativt land i rapporten Global Innovation Index 2017. Näst efter Schweiz är Sverige nämligen världens mest innovativa land enligt rapporten, som utkommer årligen sedan 2008 och är ett samarbete mellan universiteten Cornell och Insead samt World Intellectual Property Organisation.

130 länder har utvärderats i ett antal kategorier, så som forskning, infrastruktur och institutioner. I måtten ingår exempelvis antalet patentregistreringar och hur mycket pengar som läggs på utbildning. Datan kommer delvis från Världsbanken och World Economic Forum. 

De fem mest innovativa länderna i världen är enligt rapporten: Schweiz, Sverige, Storbritannien, USA och Finland. Danmark hamnar på plats sex, Island på plats 13 och Norge på plats 19.

På sista plats hamnar Jemen, som alltså bedöms vara minst innovativt av de 130 länder som undersökts.

Rapporten pekar bland annat ut att Sveriges arbetskraft blir alltmer produktiv och att statens onlinetjänster har förbättrats. Svaga områden är bland annat kreditmöjligheterna och lärartätheten i skolorna.

I sju år har listan toppats av Schweiz. Även 2016 hamnade Sverige på plats två, vilket är en placering bättre jämfört med året innan. 

Läs även: Bolagen som växer snabbast i Europa – svenskar i topp


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer