Annons

Rapporterande Apples börsvärde kan nå drömgräns

Tim Cook är vd för Apple.
Tim Cook är vd för Apple. Foto: AP
Flera av de stora techbolagen har sett sjunkande kurser den senaste månaden. För Apple kan en bra rapport skjuta bolaget till en börsvärdering över tusen miljarder dollar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook, Netflix och Twitter har alla sett stora nedgångar i börsvärde den senaste månaden efter att ha rapporterat svagare siffror än väntat. När Apple, techjättarnas högst värderade bolag, rapporterar under tisdagen kan trenden vända. 

Om Apple visar upp siffror som faller marknaden i smaken kan bolaget för första gången nå en värdering på över tusen miljarder dollar, motsvarande 8 750 miljarder kronor. Hårdvarujätten blir i så fall det första börsbolaget någonsin att nå en så hög värdering.

När börsen stängde på måndagskvällen hade Apple ett börsvärde på 933 miljarder dollar, vilket gör att bolagets sammanlagda aktievärde skulle behöva öka med 7 procent för att nå drömgränsen. 

Det är en rejäl ökning att göra under en dag men Apple har gjort det förut. I april 2012 steg aktien med 9 procent och i april 2014 med 8 procent på dagsbasis, enligt en genomgång av Financial Times.

Här är några av områdena som tidningen lyfter inför bolagets rapport:

Försäljningen av Iphones

Apples Iphone är fortfarande bolagets största kassako och techjätten förväntas enligt Wall Streets sammanslagna analyser rapportera en försäljning på 42 miljoner exemplar av sin bäst sålda telefon, vilket är en ökning på 2 procent från samma kvartal föregående år.

Dock tros omsättningen inom telefonsegmentet öka mer än så jämfört med året innan i och med att priset per enhet har ökat. Bolagets senaste modell, Iphone X, har tidigare uppgetts vara Apples hittills bäst sålda mobiltelefon.

Totalt väntar sig analytiker på Wall Street en omsättning på 52,3 miljarder dollar, motsvarande 458 miljarder kronor, för perioden april till juni, enligt Financial Times.

Apples tjänstesegment

Det senaste året har Apples vd Tim Cook lyft bolagets ”Services” som har växt snabbare än andra delar av bolaget. Där ingår bolagets Appstore, Apple Music, Apple Pay och molntjänsten Icloud. 

Det är inom detta område som Apple tror att mycket av tillväxten kommer att ske framöver vilket har öppnat upp för nya satsningar, som exempelvis eget material för bland annat video. 

Läs mer: Tv och film är techbolagens nya guld  

Apple har tidigare förutspått att deras tjänster kommer att omsätta närmare 50 miljarder dollar, närmare 440 miljarder kronor, år 2020. 

Handelskriget med Kina

De flesta av Apples hårdvaruprodukter, som smartklockan Apple Watch, den smarta högtalaren Home pod och Apples hörlurar produceras i Kina. I och med handelskriget mellan USA och Kina kan Donald Trumps planerade importtullar slå mot Apples techaccessoarer. I värsta fall kan produkterna få en importtull på 10 procent, enligt Financial Times. 

Apples mobiltelefoner har än så länge inte drabbats av handelskriget och Apple har lovat stora investeringar i den amerikanska ekonomin för att undvika att drabbas av Donald Trumps tullar. 

Apples produktsläpp i september

Apple har tidigare flaggat för att man kommer att släppa tre nya mobiler i höst och analytiker kommer att hålla utkik efter mer information om bolagets nya produkter. 

Läs även: Tre nya Iphones nästa år – alla med oled-skärmar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies