För att hålla sig till rådet om social distansering undviker många att gå ut och äta på restaurang. Krögare har den senaste veckan sett en stor nedgång i antalet besökare och bokade bord, något som också märkts av i bordsbokningstjänsten Bokabord.
”Vi ser på bokningsläget att vissa restauranger har gått ned med 100 procent. Många andra har 80 procent nedgång och ingen har mindre än 50 procent nedgång”, säger Peder Dinkelspiel.
Tuffast är det för de stora citykrogarna, tror Peder Dinkelspiel.
”Man ser att kvarterskrogarna har det lite bättre, dit går man för att stötta. Krogarna inne i city drar man sig för att gå till på lunchen och dit går man inte heller på middag i samma utsträckning, framför allt inte med det stora sällskapet.”
För att restauranger ska fortsätta locka kunder bestämde sig Bokabord för att utveckla take away-tjänsten ”Hämta hem”, där Bokabords restauranger kan ansluta sig.
Kunder kan i Bokabords app se vilka restauranger som erbjuder hämtmat, lägga sin beställning, betala direkt i appen och sedan hämta upp en matpåse på valt ställe.
”Vi kände att vi ville göra vad vi kan och take away är ju en sådan sak, folk måste ju fortfarande äta.”
Sedan Bokabord lanserade tjänsten i torsdags har 17 av bolagets 650 restauranger anslutit sig.
”Från krögarnas håll har mottagandet varit fantastiskt. Men när ett sådant här initiativ kommer måste man prata med köket om vilka rätter som passar att erbjuda. Jag tror att det kommer dröja fram till måndag eller tisdag innan vi ser att fler restauranger har hoppat på.”
Bokabord har valt att ta en transaktionsavgift från restaurangerna för att täcka kostnader för kortavgifter.
”Många övriga mathemstjänster tar cirka 25 till 30 procent av restaurangens omsättning, så där hoppas vi stå ut.”
Hur går det för Bokabord när era kunder påverkas så kraftigt just nu?
”Det är ogreppbart än så länge. Det ena är alla de restauranger som otvivelaktigt kommer att gå omkull vilket betyder att vi förlorar en stor del av vårt kundunderlag. Men det finns en annan bild av det och det är att det kommer att finnas restauranger i framtiden också.”
Peder Dinkelspiel passar på att rikta kritik till de krisåtgärder som hittills presenterats för att stötta småföretagare.
”Om alla småföretag inte får hjälp, då blir det tufft. Man måste slopa arbetsgivaravgiften och moms tillfälligt, så att de får hjälp på riktigt. De kostnader det innebär skulle vara en piss i Mississippi jämfört med vad staten skulle behöva betala i arbetslöshetsersättning till berörda personer.”