Hoppa till innehållet

Ratade uppköp – tar in 90 Mkr från EQT Ventures

Innan årsskiftet tackade grundarna av den finska succétjänsten Wolt nej till ett uppköpsbud. Istället lanserar nu bolaget sin tjänst i Stockholm, med 90 Mkr i riskkapital från bland andra EQT Ventures och Niklas Zennström.

Wolt-gänget. Vd Miki Kuusi står till vänster om skylten med blå Wolt t-shirt.
Wolt-gänget. Vd Miki Kuusi står till vänster om skylten med blå Wolt t-shirt.Foto: Wolt

Strax innan jul satt Mat-appen Wolts sex medgrundare samlade över en middag. Tjänsten de byggt var mindre än ett år gammal. På bordet låg nu ett uppköpsbud från en av matindustrins jättar. Skulle de tacka ja och ta hem vinsten redan nu?

“Jag minns att jag ställde frågan: ‘Är det någon av er som vill säga ja?’. Vi är sex medgrundare. Inte en enda av oss räckte upp handen. Vi bestämde oss för att köra själva och se hur långt vi kunde ta det här”, säger Miki Kuusi, vd och medgrundare på Wolt.

Mat-appen Wolt lanserades i Helsingfors våren 2015. Knappt ett år senare har tjänsten över 100 000 användare i den finska huvudstaden – mer än en tiondel av befolkningen. Bakom bolaget står bland andra Miki Kuusi, som även grundat techfestivalen Slush och är en välkänd profil på Finlands startupscen.

Vi hade det trevliga läget att vi kunde välja mellan att sälja eller ta in pengar. 

Vem det var som kom med uppköpsbudet under hösten, eller hur mycket pengar det handlade om, vill Miki Kuusi inte avslöja.

“Vi hade det trevliga läget att vi kunde välja mellan att sälja bolaget eller ta in pengar. Vi valde det senare”, säger han.

Idag tar Wolt sitt första steg utanför Finland och lanserar i Stockholm. Tjänsten har knutit till sig en lång rad restauranger i centrala Stockholm, bland dem Taverna Brillo, Wagamama,  Juiceverket och Zocalo. Inom ett år räknar Miki Kuusi med att bolagets tjänst finns etablerad i alla de nordiska ländernas huvudstäder. 

Samtidigt tar bolaget in 90 Mkr i ny finansiering från bland andra EQT Ventures, Niklas Zennström samt Ilka Paananen, vd och medgrundare på det finska spelfenomenet Supercell.

BZJWOUpyHkE

Konkurrensen i Stockholm är hård – här tävlar redan mat-tjänster som Waitress, Foodora, Godsmak.se och Aptit om kunderna. Wolt profilerar sig dock något annorlunda – i tjänsten kan användarna såväl beställa leverans som hämtmat samt förboka mat på restaurangen. Wolts långsiktiga mål är att bygga en slags gemensam teknikplattform för hämtmat, restaurangbesök och matleveranser.

“Vår vision är att bli appen för dig som vill äta, oavsett hur eller vad. Vi tror inte man behöver göra någon större skillnad på hämtmat, restauranger eller för den delen matbutiker”, säger Miki Kuusi.

Tänkbart är alltså att ni snart börjar erbjuda matkassetjänster med hemleverans?

“Visst, det är absolut tänkbart. Vi gör en massa intressanta experiment på olika områden”, säger Miki Kuusi.

Wolt-användare betalar för sina beställningar direkt i appen och bolaget bakom tar en andel av pengarna. Den exakta intäktsfördelningen skiljer sig åt från fall till fall.

“För en hemleverans tar vi ungefär 25 procent. För hämtmat är vår andel betydligt mindre”, säger Miki Kuusi.

“De bästa av våra restauranger i Helsingfors får 30 till 40 procent av sina intäkter genom Wolt. Räknat i kronor handlar det om tiotals miljoner om året, för våra bästa kunder”, fortsätter han.

I och med investeringen tar även Kees Koolen, partner på EQT Ventures och erfaren entreprenör med både booking.com och Ubers europeiska expansion på meritlistan, plats i Wolts styrelse.

“Hans erfarenheter är helt ovärderliga för ett litet bolag som vårt. Det handlar minst lika mycket om erfarenheterna och kunskapen vi får som om pengarna”, säger Miki Kuusi.

Läs även: EQT Ventures satsar 55 Mkr i Min Doktor

Läs även: INTERVJU: Superinvesteraren Kees Koolen om EQT:s nya storsatsning

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera