Annons

Ratades av storbankerna – nu använder 1,7 miljoner svenskens ekonomiapp

Qapitals vd och medgrundare George Friedman på bolaget svenska kontor i Gamla stan.
Qapitals vd och medgrundare George Friedman på bolaget svenska kontor i Gamla stan. Foto: Jesper Frisk
Den svenska fintechdoldisen Qapital, som tagit in runt 450 miljoner kronor i riskkapital, vinner mark i USA. ”Vi omsätter redan nu 10 miljoner dollar i årstakt”, säger vd:n George Friedman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenskutvecklade bank- och ekonomiappen Qapital växer. Tjänsten har nu 1,7 miljoner användare, uppger medgrundaren och vd:n George Friedman.

Bolaget startade 2012 och under de första tre åren fokuserade Qapital på att etablera sig i Sverige, men samarbetet med storbankerna på hemmaplan misslyckades. På den tiden var den traditionella banksektorn inte lika villig att låta startupbolag bygga tjänster ovanpå deras system och produkter.

Läs mer: Qapital lämnar Sverige – släpper eget betalkort i USA 

Det gjorde att Qapital i stället vände blicken mot väst. Sedan 2015 är bolagets app bara tillgänglig i USA. 

I november i fjol började Qapital för första gången ta betalt för sina tjänster. Alla nya kunder måste nu teckna en prenumeration som antingen kostar 3, 6 eller 12 dollar i månaden.

”Vi hade 1,5 miljoner befintliga användare som fick tillgång till hela paketet gratis. Men vi har fått in ungefär 200 000 helt nya kunder sedan vi övergick till betalmodellen och visar en tillväxt på 20 procent varje månad”, säger George Friedman till Di Digital.

Qapitals målsättning är att vara ett heltäckande bankalternativ på mobiltelefonen. Bolaget erbjuder till exempel sparkonton, lönekonton och investeringskonton, tillsammans med olika budgetverktyg och robotrådgivning.

I fjol hade Qapital ingen nämnvärd omsättning, men mellan januari-maj 2019 noterade betaltjänsten totala intäkter på drygt 3,5 miljoner dollar eller 33 miljoner kronor.

”Vi har fått bra fäste på marknaden – trots att vi ligger lite högre i pris än många av våra konkurrenter”, säger han.

Sedan dess har tillväxten fortsatt, enligt George Friedman.

”Vi omsätter redan nu 10 miljoner dollar i årstakt”, säger han, vilket motsvarar drygt 90 Mkr.

Qapital har börjat göra reklam i tunnelbanevagnar och i anslutning till stationerna i New York.
Qapital har börjat göra reklam i tunnelbanevagnar och i anslutning till stationerna i New York. Foto: Press.

Qapital kan jämföras med mobila bankutmanare som Monzo, N26 och Revolut i Europa. På jättemarknaden i USA finns fem stora konkurrenter som tillsammans plockat in över 8,5 miljarder kronor i riskkapital: Acorns, Chime, Digit, Stash och Varo.

”Det är en enorm marknad. Men vi är ledande inom vårt segment. Vi attraherar främst kvinnor, som är mitt i karriären och har barn och familj”, säger George Friedman.

Under 2018 gjorde Qapital en förlust på hela 190 Mkr, en ökning med 23 procent från året innan. I år har bolaget, fram till slutet på maj, redovisat ett minusresultat på 68 Mkr.

Qapital har ungefär 60 anställda med kontor i både Stockholm och New York.

”I Sverige sitter vårt utvecklingsteam och här har vi knappt ökat våra kostnader alls under det senaste året. Däremot har kostnaderna i USA ökat på grund av investeringar i kundsupport, marknadsföring och affärsutveckling”, säger George Friedman.

Läs mer: Qapital tar in 250 miljoner kronor – ska växa i USA 

Bolaget har gjort kraftiga förluster sedan starten och finansierats med över 450 Mkr i riskkapital från aktörer som Northzone, Norron, Swedbank Robur och Industrifonden. Senast i början av fjolåret fyllde Qapital på kassan till en värdering om 800 Mkr.

Enligt Qapitals bokslut finns det ett skriande behov av ytterligare extern finansiering. George Friedman bekräftar att bolaget kommer att slutföra en större kapitalanskaffning före slutet på 2019.

”Vi har redan stängt första delen av kapitalrundan, men jag kan tyvärr inte nämna några investerare eller summor ännu”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer