Annons

Rätten nobbar Klarna – som drabbas av stor skattesmäll: ”Vi är besvikna”

Sebastian Siemiatkowski är medgrundare och vd på Klarna.
Sebastian Siemiatkowski är medgrundare och vd på Klarna. Foto: Evelina Carborn (Di).
Den fleråriga momstvisten mellan Klarna och Skatteverket ser ut att ha nått vägs ände efter en dom i kammarrätten. Det svenska betalbolaget riskerar nu tvingas betala tillbaka hundratals miljoner kronor i uteblivna skatter, kan Di Digital berätta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En upptaxering på 133 miljoner kronor har stått på spel för betalbolaget Klarna i en långdragen rättstvist med Skatteverket. 

Konflikten berör Klarnas ingående mervärdesskatt, det vill säga moms, för åren 2014 och 2015. 

Skatteverket anser att bolaget gjort för stora momsavdrag och inte kunnat styrka fördelningen mellan sina många olika tjänster: till exempel kassalösningar, konsumentkrediter, försäljning av fakturor till inkassobolag och påminnelseavgifter. Vissa av dessa är momspliktiga, medan andra inte är det.

För att företag ska kunna begära avdrag måste de bevisa att det finns ett direkt och omedelbart samband mellan inköp och momspliktig försäljning. 

I början av 2018 fick Skatteverket gehör för nästan samtliga krav i förvaltningsrätten. Men domen överklagades av Klarna till kammarrätten, den högre instansen, som yrkade på att de borde få göra stora avdrag.

På fredagen föll domen i målet. Kammarrätten förkunnar att Skatteverkets tolkning i stort varit korrekt, enligt handlingar som Di Digital tagit del av. Klarna får dock rätt på ett par punkter i sitt överklagande, vilket innebär att de ska ha rätt till ett momsavdrag på ungefär 20 av de totalt 133 miljoner kronorna.

Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna, uppger att bolaget måste analysera domen närmare innan de kan uttala sig i detalj. Bolaget kan begära prövningstillstånd i målet hos Högsta förvaltningsdomstolen.

”Vi kan dock redan konstatera att utfallet är bättre än i förvaltningsrätten, vilket är positivt, men vi hade så klart hoppats på att att få stöd för vår tolkning fullt ut”, säger hon i en skriftlig kommentar till Di Digital.

Skatteverket har också intresserat sig för Klarnas momsavdrag under 2016 och 2017, men denna tidsperiod har inte avhandlats i rätten. 

Den exakta slutnotan är därför svårtydd. Men Klarna har sedan tidigare gjort avsättningar på totalt 232 Mkr för åren 2014-2017, enligt betalbolagets bokslut, kopplat till Skatteverkets invändningar mot deras momshantering.

”Vi visste att domen skulle komma i dag, och även om vi är besvikna över delar av utfallet har vi självklart sedan länge tagit höjd för, och förberett oss på, alla tänkbara utfall”, säger Aoife Houlihan.

Efter kammarrättens dom står det dock klart att Klarnas hela vinst för 2014 nu är utraderad, liksom delar av vinsten 2015.

Parallellt har Klarna drivit en helt annan rättsprocess mot Skatteverket, som i veckan fick sin upplösning i Högsta förvaltningsdomstolen. Den domen innebär att Klarna framöver ska ha rätt att göra momsavdrag för samtliga tjänster som ingår i deras kassalösning som säljs till e-handelsbutiker, vilket Skatteverket hade motsatt sig.

”Det här är en väldigt viktig dom både för oss och för övriga som verkar inom samma bransch då den klarlägger de långsiktiga förutsättningarna för vår verksamhet. Den innebär också att samma regler gäller i Sverige som i övriga EU”, säger Aoife Houlihan.

Fotnot: Artikeln har efter publicering kompletterats med kommentarer från Klarna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer