Annons

Readlys vd om bakslaget inför noteringen: "En del av vardagen"

Readlys vd Maria Hedengren.
Readlys vd Maria Hedengren. Foto: Magnus Glans
Börsaktuella Readly har underrättats om att Aller Media och Bonnier säger upp sina förlagsavtal med bolaget. Det motsvarar en knapp tredjedel av bolagets svenska material. ”Det blir ingen omedelbar effekt. Materialet försvinner inte”, säger Readlys vd Maria Hedengren.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidningsförlaget Aller Media har sagt upp sitt nuvarande förlagsavtal med Readly. Även Bonnier News har informerat sin avsikt att säga upp sina förlagsavtal. I Bonnier News ingår Expressen, Dagens Nyheter och bolaget äger även Dagens industri.

Beskedet kommer från Readly, som ska börsnoteras på Stockholmsbörsen på torsdag.

”Vi är besvikna över Allers och Bonniers beslut. Våra läsare uppskattar deras innehåll. Men Readly är ett internationellt företag med 800 förlag i 11 länder. Vår största marknad är Tyskland. Så effekten är inte tillräckligt stor för att påverka vår strategi och våra möjligheter att uppnå våra långsiktiga, finansiella mål”, säger Readlys vd Maria Hedengren till Di.

Enligt Readly har samtliga åtta så kallade ”cornerstone”-investerare meddelat Readly att detta inte påverkar deras åtagande att delta i erbjudandet, med ett belopp om totalt 390 miljoner kronor. 

Ni ska ta in totalt 450 Mkr genom en nyemission som värderar bolaget till knappt 2,2 miljarder kronor och noteras nu på torsdag. Står ni fast vid det?

”Aktieboken är redan övertecknad många gånger om. Och samtliga åtta 'cornerstone'-investerare står fast vid sina utfästelser. Vi har ingen anledning att tro att börsnoteringen inte sker enligt plan”, säger vd:n.

Readly har lämnat in ett tilläggsprospekt till Finansinspektionen som godkändes under måndagseftermiddagen. De småsparare som tecknat sig har därmed fram till onsdag på att ångra sig inför torsdagens notering. Om processen inte försenas vill säga. 

Readlys vd Maria Hedengren betonar att Allers och Bonniers avhopp inte får någon effekt på Readlys innehåll förrän tidigast nästa år. 

Avtalet med Aller löper ut i mars 2021. Avtalen med Bonnier förväntas löpa ut vid olika datum fram till och med den andra halvan av nästa år. Innehåll från Bonnier skulle komma att steg för steg tas bort under 2021, enligt vd:n.

”När man gör den resa som vi gör är kontinuerliga förhandlingar med förlag en del av vardagen. Det ser man även på andra plattformar som exempelvis Spotify och Storytel. Vi fortsätter förhandlingar hoppas lösa detta. Min ambition är att det inte ska bli avbrott”, säger Maria Hedengren.

Sammantaget bidrar magasintitlar från Aller och Bonnier (inklusive Expressen) med knappt 4 procent av Readlys totala antal magasintitlar, men det motsvarar drygt 30 procent av de svenska titlarna. Aller och Bonnier beskrivs i prospektet som Readlys viktigaste förlag i Sverige, ihop med Egmont Publishing. 

Readlys vd vill inte gå in på orsakerna till de uppsagda avtalen. Men hon menar att Readlys erbjudande är långsiktigt attraktivt för innehållsleverantörerna.

”Vi är övertygade om att vårt erbjudande tilltalar de flesta europeiska tidningsförlag. De får en ny intäktsström utan kostnad, tillgång en till bred publik läsare och värdefull data för att stödja deras verksamhet”, säger hon.

Läs mer: Bonnier-vd:n ser ingen framtid hos Readly: ”Alldeles för låg ersättning” 

Readly menar att den genomsnittliga årliga tillväxttakten i synnerhet inte kommer att påverkas så att det understiger det medellånga årliga tillväxtmålet om 30-35 procent. Dock kan tillväxten under 2021 bli lägre än vad som tidigare uppskattats. Bolaget förväntar sig inte heller någon påverkan på de långsiktiga finansiella målen att uppnå en bruttomarginal på 35 procent, samt att uppnå en positiv ebitda-resultat inom 4-5 år.

Läs mer: Grundaren storsäljer i superhajpen – teckna inte Readly 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer