Annons

Readsoft-miljonär och IFS-grundare satsar på ny snabbväxare

Readsoft-miljonären Lars Appelstål och IFS-grundaren Bengt Nilsson.
Readsoft-miljonären Lars Appelstål och IFS-grundaren Bengt Nilsson. Foto: Pressbild, David Márquez.
It-miljonären Lars Appelstål och IFS-grundaren Bengt Nilsson storsatsar på startupbolaget Oneflow. ”Jag tror de kommer gå långt”, säger Lars Appelstål som kammade hem omkring 200 miljoner kronor när hans mjukvarubolag Readsoft köptes ut från börsen 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det snabbväxande mjukvarubolaget Oneflow hjälper bolag att digitalisera och automatisera arbetsflödet kring olika former av avtal. Intresset uppges vara stort, särskilt från sälj- och hr-avdelningar, och bolaget har fått sig ett lyft av det ökade distansarbetet i pandemins spår.

”Alla vill komma bort från avtalsadministration och minska de risker och fel som förknippas med pappersarbete”, säger Anders Hamnes, vd och grundare av Oneflow.

Nu tar bolaget in 36 miljoner kronor i en finansieringsrunda och siktar på internationell expansion.

Oneflow är ett av mina största innehav.

En av investerarna är it-veteranen Lars Appelstål, som även är ordförande i Oneflows styrelse. Han är främst känd som grundaren bakom mjukvarubolget Readsoft som köptes ut från börsen av amerikanska Lexmark för ett par miljarder kronor 2014 i en utdragen affär. 

Lars Appelstål kammade hem cirka 200 Mkr på affären. En del av pengarna har han investerat i en rad mindre mjukvarubolag.

”Oneflow är ett av mina största innehav. Jag har varit med sedan start och investerat över tio miljoner kronor i bolaget”, säger den 61-årige it-entreprenören och investeraren när Di Digital ringer upp.

Oneflow grundades 2013. Men det är först på senare år som tillväxten tagit fart. Bolagets omsättning steg med 70 procent till 17,2 Mkr i fjol. Man har nu 70 anställda, varav 9 personer på ett nytt kontor i Oslo. 

Bland kunderna kan nämnas Com Hem, Systembolaget, Apotea, Newsec och Netlight. 

Lars Appelstål menar att avtalshantering är ett område i behov av att automatiseras.

”Oneflow hjälper till med detta på världsledande sätt, jag tror det kommer gå långt. Det är ju inte bara fråga om e-signaturer. De har skapat levande dokument som gör att parterna kan använda datan under hela arbetsprocessen”, säger han.

Men expansionen kostar på. I fjol steg förlusten med 36 procent till 15 Mkr. Lösningen är internationell expansion och ökade intäkter, enligt bolagets ordförande.

”Bolaget växer snabbt och är bra på att behålla kunderna”, säger Lars Appelstål.

Han är inte den enda it-veteranen som tror på bolaget. Även Bengt Nilsson, som grundat affärssystembolaget IFS, har investerat och är ledamot i styrelsen. 

Andra investerare är Sthlm Börsmedia AB, som driver Börspodden, och riskkapitalbolaget Spintop Ventures. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer