Annons

Reapris när Soundcloud sålde aktier till Twitter

Soundclouds två grundare: Eric Wahlforss (tv) och Alexander Ljung.
Soundclouds två grundare: Eric Wahlforss (tv) och Alexander Ljung.
Spotify uppges vilja köpa Soundcloud. Men Soundclouds värdering är lägre än vad som hittills har framkommit, avslöjar Di Digital. Dessutom har Twitter fått köpa aktier i Soundcloud till reapris.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

In English: Twitter bought 11 percent of Soundcloud at a bargain price

Musikjätten Spotify (NTL) uppges vilja köpa konkurrenten Soundcloud (NTL), ett av de största svenska startupbolagen med en miljardvärdering och 175 miljoner användare.

Soundclouds grundare har enligt Bloomberg begärt 8,6 miljarder kronor vid en försäljning. Det är högre än musiktjänstens senaste värdering, som enligt flera medier ska vara 6 miljarder kronor.

Läs mer: Soundcloud till salu – ägarna vill ha 1 miljard dollar

Men i själva verket är värderingen lägre än så, kan Di Digital avslöja.

Enligt handlingar som Di Digital har tagit del av värderades Soundcloud till 5,4 miljarder kronor när Twitters riskkapitalgren Twitter Ventures och en rad befintliga ägare tidigare i år investerade 825 miljoner kronor i bolaget.

Den senaste investeringen räcker inte ens särskilt långt.

Affärens storlek bekräftas av källor i riskkapitalbranschen och framgår i Soundclouds handlingar, trots att bolaget har valt att maskera själva aktiepriset i dokumenten.

Soundcloud bekräftar för Di Digital att Twitter samt en rad befintliga ägare investerade i tjänsten i våras men vill inte uppge hur stor finansieringsrundan var.

En talesperson för bolaget vill inte heller kommentera Di Digitals uppgifter gällande den lägre värderingen med hänvisning till att man inte ”spekulerar i värderingar”.

Den svenska musiktjänsten är ofta förtegen om sina finanser. När Di Digital intervjuade grundaren Eric Wahlforss (NTL) i vintras uppgav han att han inte var orolig för bolagets ekonomi men han ville i övrigt inte kommentera saken alls.

Läs mer: Soundcloud-grundaren talar ut: ”Har varit ett jäkla jobb”

Vilket pris som är aktuellt i förhandlingarna med Spotify har inte framkommit. Men den värdering på 5,4 miljarder kronor som Di Digital har kunnat avslöja är betydligt lägre än den, enligt medieuppgifter, önskade prislappen.

Soundclouds värdering är en knäckfråga i förhandlingarna, enligt analytikern Mark Mulligan, som bevakar musikindustrin.

”Jag tror att Soundcloud är för högt värderat för Spotify”, säger han.

Läs mer: Spotify vill köpa Soundcloud

Trots kapitalinjektionen på 825 Mkr är musiktjänsten pressad att få upp intäkterna via sin Spotify-utmanare Soundcloud Go.

”Deras kapitalförbränning ökar i takt. Den senaste investeringen räcker inte ens särskilt långt”, säger Mark Mulligan.

Dessutom kan Di Digital avslöja att Soundclouds aktiepris har sjunkit.

När Twitter Ventures investerade i tjänsten i år gjorde man det till ett 17 procent lägre aktiepris än det som var aktuellt vid Soundclouds föregående finansieringsrunda under hösten 2013. Till det lägre priset kunde Twitter knipa en aktiepost som motsvarar drygt 11 procent av Soundcloud.

Dessutom ska Twitters investering ha skett med kraftiga preferensvillkor, enligt uppgift till Di Digital.

Det ska enligt en källa röra sig om villkor som ger Twitter en avkastning på tre eller fyra gånger sin initiala investering om Soundcloud till exempel säljs eller börsnoteras. Villkoren har dock inte gått att bekräfta i handlingarna.

Läs mer: Sjunger Soundcloud på sista versen?

Det går att beskriva Twitters investering i Soundcloud som en nedåtrunda, där ett bolag tar in kapital till en lägre värdering än tidigare. Detta eftersom Soundclouds bolagsvärdering (med de nya pengarna inräknade) har stigit med mindre än den summa pengar som Twitter och de övriga ägarna gick in med.

Samtidigt vägs det lägre aktiepriset upp av ett högre totalt antal aktier som har tillkommit mellan de två finansieringsrundorna. Därmed resulterar det lägre aktiepriset ändå i en högre värdering.


Länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas om bolagen, investerarna och personerna i den nordiska techsektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer