Annons

Rebtel blir fintechbolag: ”Vi tittar på att köpa en neobank”

Magnus Larsson, vd för Rebtel sedan 2015.
Magnus Larsson, vd för Rebtel sedan 2015. Foto: Jesper Frisk
Telefoni-appen Rebtel avsätter drygt 130 miljoner för att utveckla banktjänster. Snart ska appen erbjuda överföringar mellan bankkonton. ”Vi kan vara prisledande”, säger vd:n och Kinnevik-veteranen Magnus Larsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ip-telefonitjänsten Rebtel grundades 2006 som en sorts arvtagare till Skype. Numera är röstsamtal något som erbjuds av alla från Apple till Whatsapp. Därför har också Rebtel förändrat sin affär.

Under en ny ledning har Rebtel utvecklat en tjänst där migranter världen över kan ringa till varandra och till och med få betalt för att rekrytera nya användare.

Nu avslöjar Rebtel ett nytt affärsområde: pengaöverföring via appen och så småningom fler banktjänster än så.

”På sikt har vi kommunikation, arbete och banktjänster. Och det ska fungera gränslöst mellan olika länder”, säger Magnus Larsson, Rebtels vd.

Redan i dag kan användarna skicka Rebtel-krediter mellan sig. På Kuba kan dessa sedan några veckor användas för att betala interneträkningen. Framöver kommer Rebtel även att erbjuda överföringar mellan bankkonton, säger Magnus Larsson.

”Vi har inga bedrägerier inom vår tjänst eftersom vi vet vem användaren är, vilka den känner, och så vidare. Det gör att vi kan vara prisledande.”

Läs mer: Truecaller-grundaren: ”Sverige kan bättre än att stänga gränserna” 

Rebtels nya riktning ser ut att börja ge resultat. I fjol steg omsättningen med drygt 20 procent till 96 miljoner dollar, eller över 800 Mkr, enligt Magnus Larsson.

Nu avsätter bolaget 16 miljoner dollar, eller över 130 miljoner kronor, till att utveckla banktjänster. Hälften av summan kommer från den egna kassan och hälften i form av ett lån från bolagets ägare.

Rebtel kan komma att utveckla egna lösningar. Men pengarna kan också gå till ett uppköp av en så kallad ”neobank”, ett fintechbolag som erbjuder banktjänster men som i många fall saknar en egen banklicens.

”Det finns flera hundra neobanker runtom i världen som har svårt med sin finansiering. Vi tittar aktivt efter att köpa en för att snabba på vår strategi”, säger Magnus Larsson, som tidigare var Sverigechef på Comviq.

Fintechtjänster blir allt vanligare i appar som tidigare handlade om kommunikation. På senare år har både Facebook Messenger och svenska Truecaller börjat erbjuda banköverföringar.

Rebtels målgrupp är alla migranter som behöver kommunicera över landsgränser. Just nu fokuserar bolaget främst på USA, där man riktar sig mot alla från exil-kubaner i Florida till latino-amerikaner i Kalifornien. 

”Många tänker att migranter är flyktingar, men det är bara omkring 10 procent av hela gruppen. Det finns en halv miljard migranter som skulle utgöra världens femte största land. Det är en grupp ingen pratar om, och gör man det så är det i negativa termer”, säger Magnus Larsson.

Läs mer: Migranter i USA sätter ny fart på Rebtel 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer