Annons

Reddit stänger ner ytterligare rasistiska underforum

Sidan som möter besökaren av Coontown.
Sidan som möter besökaren av Coontown. Foto: Skärmdump
Under juli har Reddit genomgått flera uppskakande konflikter, i och med bland annat nedstängningen av ett antal kontroversiella underforum. I natt kom senaste tillslaget i administratörernas uppstädning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

CoonTown, WatchNiggersDie, bestofcoontown, koontown, CoonTownMods och CoonTownMeta.

Nej, det är inte en Pride-parad för sanslöst rasistisk hatslang, utan listan över de underforum som Reddit i natt stängde. För att förstå nivån de befinner sig på är viktigt att veta ”coon” är en synonym till n-ordet.

Det var i en post av Steve Huffman, företagets nya vd som den 10 juli ersatte den utskällda före detta vd:n Ellen Pao, som nyheten kom. I samband med att Huffman utlysta nya riktlinjer för Reddits användare berättade han att ett par underforum som bröt mot dessa riktlinjer skulle stängas av, och att andra skulle sättas i karantän.

LÄS MER: Hon sparkades – då utbröt kaos på Reddit

”Vår viktigaste policy har de senaste tio åren varit att tillåta allt möjligt, så länge det inte förhindrar andra från att avnjuta Reddit för vad det verkligen är: den bästa tänkbara platsen för att ha en bra diskussion”, skrev Huffman.

Karantän är ett nyinfört läge som enligt The Verge innebär att underforum kan förses med en varningsskylt för användarna, och att de inte längre inbringar Reddit någon vinst. Vilka de kvarvarande underforum som ska sättas i karantän är klargjordes inte av Huffman.

Avstängningen av Coontown och dess likar är som beslut betraktat nästan lika kontroversiellt som underforumen själva har varit. Reddit är ”fortfarande ett rövhål som tolererar och stödjer hat. De förbjuder bara sådant som ger dem dålig PR”, skriver till exempel en användare i det Reddit-kritiska underforumet ShitRedditSays. Flera andra användare undrar i sin tur varför ShitRedditSays inte förbjudits, och anklagar Reddit för dubbelmoral.

Många av de som brukade hänga på underforumen kring Coontown har dock redan lämnat Reddit till förmån för Voat, en Reddit-klon som lovat att tillåta allt som Reddit förbjudit. Redan i juni fick dock Voat dra tillbaka några av de löftena, då bland annat sajtens webbhotell avbröt samarbetet på grund av Voats hatiska innehåll. 

De nedstängda underforumen kan tolkas som en del av Reddits mognadsprocess, och att forumet nu gått in på en mer kommersiellt gångbar väg. Steve Huffman passade dessutom i samband med nattens utlysta förändringar också på att berätta att forumet nu byter namn – från reddit till Reddit. "Det är en pina att behöva inleda meningar med 'reddit'", skrev han. Kanske särskilt i mejl till seriösa annonsörer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies