Annons

Regeringen går vidare med sänkt skatt på personaloptioner

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Anders Wiklund/TT
Regeringen meddelade på tisdagen att de går vidare med förslaget för sänkt skatt för personaloptioner i budgetprocessen för 2018. Därmed kan skattelättnaden börja gälla från och med årsskiftet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i december 2016 som regeringen presenterade sitt förslag om skattelättnader för vissa personaloptioner i spåren av påtryckningar från den svenska startup-scenen. Under sommaren meddelade regeringen att EU-kommissionen hade gett förslaget grönt ljus och på tisdagen stod det klart att man går vidare med förslaget i budgetprocessen för 2018. 

"Mindre, nystartade företag kan ha svårt att erbjuda marknadsmässiga löner, men får genom det här förslaget möjlighet att i stället erbjuda sina anställda skattegynnade personaloptioner. Vi vill göra det möjligt för dessa företag att stanna och växa i Sverige", säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar. 

Läs mer: ”Grönt ljus för personaloptioner från årsskiftet” 

Regeringens förslag innebär att om en anställd får en personaloption av sin arbetsgivare kommer den anställde inte förmånsbeskattas när optionen utnyttjas och arbetsgivaren ska därmed inte heller betala arbetsgivaravgifter. Beskattningen sker istället först när aktierna säljs och beskattas då som inkomst av kapital. 

För att förslaget ska vara tillämpligt gäller dock ett antal krav som att företaget ska ha färre än 50 anställda och en nettoomsättning på högst 80 miljoner kronor. Läs mer om vad förslaget innebär här.  

Förslaget täcker alltså inte bolag som Klarna, Spotify och Izettle och begränsningarna har tidigare fått kritik från branschen. 

”Det är inte så att företag slutar att behöva kompetens när de vuxit till den storleken. Snarare tvärtom, det är just i den brytpunkten som det är mycket viktigt att få in kompetenta medarbetare,” sa Hans Otterling, partner på Northzone, i samband med att förslaget presenterades i december i fjol.

Läs mer: Profilerna sågar förslaget: ”Idiotiska regler” 

Centerpartiet håller fast vid sin tidigare kritik av förslaget. 

”De var inte bra nog tidigare och de är inte bra nog nu heller. Man tar myrsteg då det skulle behövas rejäla reformer. De förslag man lägger fram är dessutom omgärdade med krångel och avgränsningar som är olyckliga”, Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet. 

Enligt Emil Källström innebär avgränsningarna i förslaget att färre företag kommer göra den expansion de skulle vilja samt att fler företag väljer att lägga sin expansion utomlands. 

”Det mest anmärkningsvärda är att man utesluter hela branscher. Inte minst en sådan detalj som att fintech är undantagen. Det här är en sektor som växer mycket snabbt i Sverige och vi har många spännande företag som självklart ska kunna expandera på lika goda villkor i Sverige som man gör i andra länder”, säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer