Annons

"Regeringen kan göra Sverige till ett ledande fintech-land"

Jonas Brännvall är affärsområdeschef på Emric.
Jonas Brännvall är affärsområdeschef på Emric. Foto: Emric
Låt inte Trustbuddy-härvan brännmärka hela den snabbväxande peer-to-peer-sektorn. Regeringen behöver ta fram ett regelverk som skyddar både låntagare och långivare, skriver Jonas Brännvall på Emric. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Detta är ett debattinlägg av Jonas Brännvall, affärsområdeschef på Emric. Vill du också skriva för Di Digital? Hör av dig på digital@di.se.


 Fintech har på kort tid seglat upp som det hetaste begreppet inom finansvärlden. Sverige har chansen att ta ledningen på det här området som har stor potential för ekonomisk expansion och jobbskapande. Men då krävs att regeringen tar sitt ansvar – det brådskar med konkreta åtgärder som främjar tillväxten inom fintech och samtidigt motverkar att oseriösa aktörer etablerar sig.

Fintech-branschen omfattar finansiella tjänster som bygger på moderna tekniklösningar samt de företag som levererar dessa tjänster och lösningar. Här finns till exempel peer-to-peer-lån, även kallat p2p, som vuxit snabbt i England och USA och som håller på att breda ut sig i Norden.

I samband med att lånebolaget Trustbuddy gick i konkurs i slutet av oktober fick peer-to-peer-lån en uppmärksamhet som riskerar att kasta en oförtjänt skugga över konceptet. För att undvika att de aktörer som nu är i en uppbyggnadsfas drabbas av att låntagare och långivare drar öronen åt sig är det viktigt att öka kunskapen om peer-to-peer-lån.

Läs även: Miljonbedrägeriet i Trustbuddy – så här gick det till

Det är också otroligt viktigt att vi får fram ett regelverk som skyddar låntagare och långivare samtidigt som det bidrar till att skapa ett gynnsamt klimat för den här typen av tjänster.

Finansmarknadsminister Per Bolund har uttalat sig positivt om denna framtidssektor och bland annat gett Finansinspektionen i uppdrag att titta på lagstiftningen inom sektorn peer to peer-lån. Det är en bra start, men utvecklingen går i rasande fart och det behövs handling nu om inte den lovande svenska marknaden ska hämmas och vi blir omsprungna internationellt.

Läs även: Per Bolund om Trustbuddy: "Lycksökare"

För att snabbt hitta fungerande konkreta åtgärder kan Storbritannien fungera som förebild. Storbritanniens makthavare har förstått kraften i fintech och har uttalat sin ambition att vara det globala navet för fintech-tjänster. Ett antal statliga initiativ har genomförts för att göra peer-to-peer-utlåning mer attraktivt för investerare och förenkla för nya aktörer att komma in på marknaden.

Några exempel är lagstiftning om att storbankerna måste dela kreditdata med mindre finansbolag, likställande av p2p-utlåning med andra kapitalinvesteringar ur skattesynpunkt och finansieringsprogram inom Business Finance Partnership och British Business Bank som har avsatt omkring 80 miljoner pund som stöd till p2p-plattformar. Andra åtgärder syftar till att skydda låntagarna och utlånarna.

Sverige har chansen att ta ledningen inom fintech och på så sätt surfa med på den våg av nya affärsmöjligheter, arbetstillfällen och tillväxt som fintech-bolagen skapar. Missa inte denna genom att låta beslut om en reglering dras i långbänk.


Detta är ett debattinlägg av Jonas Brännvall, affärsområdeschef på Emric. Vill du också skriva för Di Digital? Hör av dig på digital@di.se.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies