Annons

Regeringen lägger 10 miljoner på digital kompetens: "För lite kunskap"

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
För att höja kompetensen kring digitaliseringen i kommuner och landsting avsätter regeringen 10 miljoner kronor till utbildning. ”Det behövs ett lyft”, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kommunerna och landstingen måste höja den digitala kompetensen. Det menar regeringen som i dag beslutat att skjuta till 10 miljoner kronor till utbildning för kommun- och landstingspolitiker samt anställda i kommun- och landstingsledningar. 

”När det gäller digitaliseringen i dag är det inte politiker som driver på, man gör det man upplever är nödvändigt men det räcker inte”, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). 

Läs mer: Så har det gått för digitaliseringsminister Peter Eriksson 

De 10 miljonerna ska fördelas över tre år under perioden 2018 till 2020. I år avsätts 2 Mkr, 2019 ökar det till 3 Mkr och slutligen 5 Mkr under 2020. Utbildningen ska ges av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Anledningen till att regeringen väljer att avsätta pengarna är den utredning som OECD kom ut med tidigare år, på beställning av regeringen. Den visade att kompetensen kring digitaliseringen bör öka och att regeringens digitaliseringsstrategi från 2017 måste göras till verklighet.

Politiker och ledningar inom kommun och landsting har helt enkelt inte tillräckligt bra koll på digitaliseringsfrågor

Politiker och ledningar inom kommun och landsting har helt enkelt inte tillräckligt bra koll på digitaliseringsfrågor och måste få hjälp med det, enligt Peter Eriksson (MP).

”Där handlar det om en bristande kompetens och vi bedömer att det behövs ett lyft när det gäller politiker och chefer i kommuner och landsting”, säger digitaliseringsministern.

Regeringen anser att kommunerna och landstingen ute i landet står inför stora utmaningar där digitaliseringen har en stor del i lösningen. Men enligt Peter Eriksson tar de lokala politikerna inte tag i digitaliseringen ordentligt.

”Det kommer väldigt få initiativ från det politiska hållet. Det visar att det finns för lite kunskap”, säger han.

Frågan är dock hur långt man kommer på 10 Mkr. Enligt Peter Eriksson kommer summan räcka eftersom det handlar om en begränsad skara som är aktuella för utbildningen, hur många det är kan han däremot inte svara på. 

”I första svängen handlar det om kommunerna. Jag har ingen exakt siffra, men vi har ju 290 kommuner med chefer och politiker”, säger han.

Digitaliseringsministern stänger dock inte dörren för att öka anslaget om det skulle krävas.

”10 miljoner kronor är avsatt nu, skulle man behöva öka det så får vi titta på det, då får vi ta en diskussion.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer