Annons

Regeringen: "Regelverket fungerar fullt ut"

Regeringen ser inte Skatteverkets nej till teckningsoptioner som ett misslyckande. I stället uppmanas startupsektorn att använda sig av klassiska personaloptioner för att ta del av den förmånliga beskattningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vid årsskiftet reformerades systemet för personaloptioner i Sverige när regeringen, med finansminister Magdalena Andersson och Mikael Damberg i spetsen, öppnade upp för en betydligt mer förmånlig beskattning.

Den anställde skulle i praktiken få ta emot och lösa in optionerna helt gratis, för att bara betala en skatt på vinsten när aktierna i ett senare skede säljs, enligt regeringens förslag.

Men det nya systemet, som kallas för kvalificerade personaloptioner eller KPO, får delvis underkänt av Skatteverket.

Beskattningen ska ske både när personalen köper rätten att teckna aktier till ett visst pris i framtiden – och på vinsten när aktierna väl säljs, anser myndigheten.

Läs mer: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner 

Det negativa beskedet gäller åtminstone i de fall bolagen använder så kallade teckningsoptioner, det allra mest populära alternativet inom startupsektorn. Genom ett beslut på en bolagsstämma får medarbetarna genom att köpa dessa rätten att i framtiden lösa in optioner till aktier. 

Finansdepartementets statssekreterare Leif Jakobsson, finansminister Magdalena Anderssons (S) högra hand, vill dock inte beskriva beskedet som ett misslyckande.

”Det är bra att vi har fått klarhet i frågan. Det hade varit värre om Skatteverket inte kunnat ge den här vägledningen. Men sedan ska vi komma ihåg att inget är helt avgjort förrän det eventuellt testas i domstol”, säger han. 

Jag uppmanar företagen att fundera på om det verkligen är helt omöjligt att använda systemet som funnits i tjugo år

Han framhåller samtidigt att de nya förmånliga villkoren, där aktierna enbart beskattas vid försäljning, faktiskt går att ta del av om företagen använder så kallade personal-, avtals- eller köpoptioner. 

”Personaloptioner är det vanligaste och det system som har funnits i tjugo år. Om man använder personal- eller köpoptioner och skriver ett avtal som säkerställer med ägarna att aktierna finns tillgängliga den dag som optionerna ska lösas in, antingen i form av existerande aktier eller genom en nyemission, så fungerar ju det här regelverket fullt ut”, säger Leif Jakobsson (S).

Läs mer: Startupsektorn sågar optionsbeskedet: ”Kommer förlora mycket talang” 

Skatteverkets rättsliga expert Hans Eriksson uppmanar också företagen att använda denna modell. 

”Om de nya förmånliga skattereglerna ska fungera bör man nog inte blanda in teckningsoptioner, helt enkelt”, säger han.

Men för att använda personaloptioner, och därmed undvika skattesmällen, krävs att alla nuvarande aktieägare röstar igenom en riktad nyemission. Då måste parterna först skriva på ett avtal, eftersom optionerna inte får lösas in på minst tre år och att en nyemission inte kan beslutas om så långt i framtiden på bolagsstämman. 

Enligt samtliga aktörer som Di Digital varit i kontakt med, både i och utanför startupsektorn, är detta system betydligt krångligare att tillämpa och betydligt mindre attraktivt. 

Det största problemet är att nuvarande ägare då måste förbinda sig att godkänna avtalet och gå med på att ställa ut nya aktier eller sälja egna andelar. Därmed kan det krävas en garanti om att ägarbasen inte byts ut eller förändras allt för mycket under de tre åren som optionerna är frysta.

Men i en tid då riskkapitalet flödar in till den svenska startupsektorn hör det snarare till vanligheterna att det sker ägarförändringar i ett bolag flera gånger om året.

”Jag uppmanar företagen att fundera på om det verkligen är helt omöjligt att använda det system som funnits i tjugo år. Vi vill ju att det här ska komma företagen till del”, säger Leif Jakobsson. 

Personaloptioner har dessutom en tydligare koppling till den pågående anställningen än teckningsoptioner. Det är annan anledning till varför techbolagen drar sig från att använda det gamla systemet. Om en person måste låsas till en och samma arbetsplats i minst tre år blir det svårare att locka till sig spetskompetens, uppger flera startups för Di Digital. 

Finns det någon möjlighet att ni kommer se över den nya reformen och försöka åtgärda det här problemet, som startupscenen lyfter fram?

”Det är för tidigt att svara på. Men regeringen följer så klart alltid upp det som har beslutats om, för att säkerställa att det får önskvärd effekt”, säger Leif Jakobsson, statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson.

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna, dit många svenska småföretag är anslutna. I praktiken ser han det som omöjligt att kunna ta del av den förmånliga beskattningen även genom att använda klassiska personaloptioner – framför teckningsoptioner.

”Optionerna kommer inte gå att använda. Vissa företag, som är väldigt små med bara några få delägare, kanske kan få det att fungera. Men även där krävs det avancerade specialkonstruktioner i aktieägaravtalen för att kunna ta del av den mest förmånliga beskattningen”, säger Patrick Krassén.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer