Hoppa till innehållet

Regeringen: "Regelverket fungerar fullt ut"

Regeringen ser inte Skatteverkets nej till teckningsoptioner som ett misslyckande. I stället uppmanas startupsektorn att använda sig av klassiska personaloptioner för att ta del av den förmånliga beskattningen.

Vid årsskiftet reformerades systemet för personaloptioner i Sverige när regeringen, med finansminister Magdalena Andersson och Mikael Damberg i spetsen, öppnade upp för en betydligt mer förmånlig beskattning.

Den anställde skulle i praktiken få ta emot och lösa in optionerna helt gratis, för att bara betala en skatt på vinsten när aktierna i ett senare skede säljs, enligt regeringens förslag.

Men det nya systemet, som kallas för kvalificerade personaloptioner eller KPO, får delvis underkänt av Skatteverket.

Beskattningen ska ske både när personalen köper rätten att teckna aktier till ett visst pris i framtiden – och på vinsten när aktierna väl säljs, anser myndigheten.

Läs mer: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner 

Det negativa beskedet gäller åtminstone i de fall bolagen använder så kallade teckningsoptioner, det allra mest populära alternativet inom startupsektorn. Genom ett beslut på en bolagsstämma får medarbetarna genom att köpa dessa rätten att i framtiden lösa in optioner till aktier. 

Finansdepartementets statssekreterare Leif Jakobsson, finansminister Magdalena Anderssons (S) högra hand, vill dock inte beskriva beskedet som ett misslyckande.

”Det är bra att vi har fått klarhet i frågan. Det hade varit värre om Skatteverket inte kunnat ge den här vägledningen. Men sedan ska vi komma ihåg att inget är helt avgjort förrän det eventuellt testas i domstol”, säger han. 

Han framhåller samtidigt att de nya förmånliga villkoren, där aktierna enbart beskattas vid försäljning, faktiskt går att ta del av om företagen använder så kallade personal-, avtals- eller köpoptioner. 

”Personaloptioner är det vanligaste och det system som har funnits i tjugo år. Om man använder personal- eller köpoptioner och skriver ett avtal som säkerställer med ägarna att aktierna finns tillgängliga den dag som optionerna ska lösas in, antingen i form av existerande aktier eller genom en nyemission, så fungerar ju det här regelverket fullt ut”, säger Leif Jakobsson (S).

Läs mer: Startupsektorn sågar optionsbeskedet: ”Kommer förlora mycket talang” 

Skatteverkets rättsliga expert Hans Eriksson uppmanar också företagen att använda denna modell. 

”Om de nya förmånliga skattereglerna ska fungera bör man nog inte blanda in teckningsoptioner, helt enkelt”, säger han.

Men för att använda personaloptioner, och därmed undvika skattesmällen, krävs att alla nuvarande aktieägare röstar igenom en riktad nyemission. Då måste parterna först skriva på ett avtal, eftersom optionerna inte får lösas in på minst tre år och att en nyemission inte kan beslutas om så långt i framtiden på bolagsstämman. 

Enligt samtliga aktörer som Di Digital varit i kontakt med, både i och utanför startupsektorn, är detta system betydligt krångligare att tillämpa och betydligt mindre attraktivt. 

Det största problemet är att nuvarande ägare då måste förbinda sig att godkänna avtalet och gå med på att ställa ut nya aktier eller sälja egna andelar. Därmed kan det krävas en garanti om att ägarbasen inte byts ut eller förändras allt för mycket under de tre åren som optionerna är frysta.

Men i en tid då riskkapitalet flödar in till den svenska startupsektorn hör det snarare till vanligheterna att det sker ägarförändringar i ett bolag flera gånger om året.

”Jag uppmanar företagen att fundera på om det verkligen är helt omöjligt att använda det system som funnits i tjugo år. Vi vill ju att det här ska komma företagen till del”, säger Leif Jakobsson. 

Personaloptioner har dessutom en tydligare koppling till den pågående anställningen än teckningsoptioner. Det är annan anledning till varför techbolagen drar sig från att använda det gamla systemet. Om en person måste låsas till en och samma arbetsplats i minst tre år blir det svårare att locka till sig spetskompetens, uppger flera startups för Di Digital. 

Finns det någon möjlighet att ni kommer se över den nya reformen och försöka åtgärda det här problemet, som startupscenen lyfter fram?

”Det är för tidigt att svara på. Men regeringen följer så klart alltid upp det som har beslutats om, för att säkerställa att det får önskvärd effekt”, säger Leif Jakobsson, statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson.

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna, dit många svenska småföretag är anslutna. I praktiken ser han det som omöjligt att kunna ta del av den förmånliga beskattningen även genom att använda klassiska personaloptioner – framför teckningsoptioner.

”Optionerna kommer inte gå att använda. Vissa företag, som är väldigt små med bara några få delägare, kanske kan få det att fungera. Men även där krävs det avancerade specialkonstruktioner i aktieägaravtalen för att kunna ta del av den mest förmånliga beskattningen”, säger Patrick Krassén.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera