Annons

Regeringens utredare vill förenkla optionsregler för startups

Näringsminister Mikael Damberg
Näringsminister Mikael Damberg
Regeringens utredare jobbar på ett förslag om att ändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag”, enligt Di Digitals källor. Den kan innebära att startupsektorn får sin vilja igenom vad gäller den brännheta frågan om beskattning av personaloptioner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I höstas utlovade näringsminister Mikael Damberg en snabbutredning av frågan om personaloptioner. Idag kan personaloptioner som löses in i Sverige beskattas med upp till 68 procent skatt.  Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på personaloptioner i Europa och ligger långt efter USA där motsvarande skattesats är 15 procent. Det här gör det svårt att attrahera nyckelpersoner i tidiga, skeden enligt bolagen själva.

Utredningens förslag ska presenteras först i mars, men redan nu kan Di Digital avslöja att utredaren jobbar på ett förslag som skulle förändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag” i den riktning som startupsektorn länge efterfrågat.

På ett möte under onsdagen presenterade näringsdepartementets utredare ett förslag som går ut på anställda inte beskattas när optioner löses in till aktier utan att de istället beskattas först när aktierna senare säljs. Då beskattas de som inkomst av kapital.

Förslaget sägs vara inspirerat av Storbritanniens Enterprise Management Incentive Scheme, även det ett system för att underlätta för personaloptioner i små och snabbväxande bolag.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat, exempelvis i det såkallade Svenska Startupmanifestet.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat.

”För de bolag som kvalificeras så kommer det bli en ordentlig skillnad”, säger Di Digitals källa.

En stötesten i diskussionerna är exakt hur gränserna ska dras mellan “vanliga” företag och de “mindre" bolag som ska få dra nytta av de nya reglerna. Dels handlar det om att sätta en gräns vad gäller antal anställda och omsättning i bolaget, enligt Di Digitals källa. Men utredaren vill också begränsa de nya reglerna till att gälla vissa branscher, vilket anses svårare.

“Samtidigt som det ska vara en skattelättnad för mindre bolag så har utredarna det svårt eftersom programmet inte får dra ner på skatteintäkterna”, säger en källa.

Klart är dock att de kritiserade 3:12-reglerna,  som reglerar hur utdelning i fåmansföretag ska beskattas och som länge varit en stridsfråga för svenska småföretagare som anser att nuvarande regler missgynnar dem, blir kvar.

“Det ligger på en annan utredares bord och kan inte omprövas av incitamentsutredningen”, uppger Di Digitals källa.

Läs även: Här är Regeringens nya startup-politik

Läs även: Kritik mot Dambergs startup-politik: "Bara snack och ingen verkstad"

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer