Annons

Rekordår för svenska utmanaren – sålde hörlurar för 155 miljoner

Happy Plugs vd Tobias Ekman är nöjd med företagets designtänk. Inte minst med leopardlurarna.
Happy Plugs vd Tobias Ekman är nöjd med företagets designtänk. Inte minst med leopardlurarna. Foto: Pressbild
Fashiontech-bolaget Happy Plugs gjorde sitt bästa resultat någonsin 2019. Anledningen: Perfekt positionering i segmentet där Apple brutit mark. Men ”vi ska inte driva teknisk utveckling”, säger vd:n Tobias Ekman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Om Apples hörlursmärke ”Airpods” bröts ut till en egen verksamhet och höll sin försäljningsprognos för 2020 skulle bolaget omsätta 175 miljarder dollar – och därmed bli ett av USA:s 35 största bolag. Detta enligt en hobbykalkyl som blev viral förra året.

En rad parametrar är inte inräknade och kalkylen får på sin höjd ses som ett tankexperiment, men den säger i alla fall två saker, menar Tobias Ekman, vd på den svenska hörlurstillverkaren Happy Plugs: Att marknaden rör sig extremt snabbt framåt och true wireless – hörlurar helt utan sladd – är området där du måste vara stark.

”Apple dominerar redan marknaden (Airpods lanserades i december 2016, Di:s.anm.). Konkurrensen är stenhård, men vi har en jättebra plan för 2020 som vi tror på”, säger han.

Apples Airpods
Apples Airpods Foto: Pressbild/Apple

Efter två år med röda siffror vände det uppåt för Happy Plugs 2019. Omsättningen steg från 89 miljoner kronor 2018 till 155 miljoner. Framför allt, menar Ekman, gjorde företaget en bra vinst på 15 miljoner kronor EBITDA.

Som en av grundarna av Happy Plugs har han alltid känt för bolaget, även om han inte varit operativt delaktig. Men under mitten av 2018 tog han själv över vd-stolen och sedan dess har kurvan pekat uppåt.

Just nu vill vi växa organiskt, men det viktigaste för mig är att vi växer med lönsamhet.

”När jag kom in kändes det som att kostymen var lite för stor. Mitt mål blev tidigt att hitta och utveckla det vi är bra på. Det vill säga hörlurar, mode, design och att nå vår kvinnliga målgrupp”, säger han.

Resultatet 2019 beskriver han som effekten av renodlingen – bort från från mobilskal och laddkablar – och ett arbete med att effektivisera processer, logistikkedjan, sälj och de marknader bolaget behövde finnas på.

Medan Happy Plugs firar sitt bästa resultat någonsin har den svenske konkurrenten Zound – med en omsättning på omkring två miljarder kronor – ”helt missat true wireless-trenden”, som företagets ordförande Tommy Jacobson sa i en intervju med Di Digital nyligen. Något som gjort att företagets tillväxt under tredje kvartalet stannade på ynka tre procent.

Tommy Jacobson, grundare av investmentbolaget Zenith och ordförande i Zound.
Tommy Jacobson, grundare av investmentbolaget Zenith och ordförande i Zound. Foto: Erik Mårtensson/TT

”Zound är enorma, mycket större än oss, och även om de missat true wireless så har de gjort mycket rätt. Men det här skiftet har skett på väldigt kort tid och jag ser inte att utvecklingen håller på att sakta ned. Hörlurar fortsätter att vara en viktig del av många människors vardag”, säger Tobias Ekman.

Vad är då grejen framåt? ”Noise cancelling” om man får tro Apple. Men om det är nästa steg för Happy Plugs vill Tobias Ekman inte avslöja. Han bekräfta dock att portföljen av true wireless-lurar kommer att breddas och att en tredje kollektion tillsammans med modehuset Saint Laurent är på gång.

”Det viktiga även framöver är att du har en nisch. Gör du bara hörlurar, ja, då är du en av många. Vi har vår design, vår paketering och för målgruppen en intressant prisbild.”

Ni har tagit in pengar från riskkapitalbolaget Scope tidigare. Skulle ni behöva mer kapital för att växa ännu mer?

”Just nu vill vi växa organiskt, men det viktigaste för mig är att vi växer med lönsamhet.”

Zound har pratat om en börsnotering. Går ni i sådana tankar?

”Vi stänger inga dörrar alls, men det är inte en pågående diskussion just nu.”

Läs mer: Svenska hörlurar på frammarsch – men branschen skördar offer: ”Alla kommer inte överleva” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer