Annons

Rekordbonus till Apples vd Tim Cook

Tim Cook, kramar Beats by Dres grundare Jimmy Iovine.
Tim Cook, kramar Beats by Dres grundare Jimmy Iovine. Foto: Jeff Chiu
Apples vd Tim Cook får en för honom rekordhög årsbonus om 12 miljoner dollar för 2018, ett år som marknadsvärdet stundtals nådde över 1000 miljarder dollar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det rapporterar Bloomberg News.

Sent på tisdagen framgick det i pliktskyldig rapportering från Apple att Tim Cook får den rekordhöga bonusen för räkenskapsåret som tog slut den 29 september. Bonusen var länkad till mål avseende intäkter och rörelseresultat, vilka båda ökade 16 procent under det gångna räkenskapsåret. För de två närmast föregående åren låg bonusen på 9,3 respektive 5,4 miljoner dollar.

Rapporteringen från bolaget kommer kanske i lite olycklig tid, konstaterar Bloomberg News. Detta då Apple under förra veckan, för första gången på nära två sekel, sänkte sin intäktsprognos och att aktien därefter tappat drygt 10 procent.

Läs mer: Tim Cook: ”Apples innovationskraft undervärderat av kritikerna” 

Tim Cook hade en lön om 3 miljoner dollar under fjolåret medan han samtidigt fick aktier värda 121 miljoner dollar genom ett tioårigt incitamentsprogram. Tillsammans med extraförmåner om 0,7 miljoner dollar låg den totala ersättningen till honom på 136 miljoner dollar för det gångna räkenskapsåret.

I samband med att Tim Cook tog över som vd efter Steve Jobs skapades ett större aktieincitamentsprogram för honom, påminner Bloomberg News. Den årliga tilldelningen beror bland annat på hur Apples aktie utvecklas i förhållande till andra S&P 500-bolags. Före den senaste tidens svagare kursutveckling har Apple-aktien gått bättre än mer än två tredjedelar av övriga S&P 500-aktier under de senaste tre åren. Mot bakgrund av utvecklingen erhöll Tim Cook 560.000 Apple-aktier i höstas. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer