Annons

Rekordfyllda fonder ser köpläge: ”Kommer en tid efter corona”

Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, Lars Jörnow, partner på EQT Ventures och Staffan Helgesson, partner på Creandum.
Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, Lars Jörnow, partner på EQT Ventures och Staffan Helgesson, partner på Creandum. Foto: Kollage: Jesper Frisk/Jonas Eng/Press.
Nästan 15 miljarder kronor skvalpar i nya fonder hos några av Sveriges största tech-investerare. Och de har inga planer på att låta pengarna vila. ”Tuffa perioder skapar starka bolag i det långa loppet”, säger Northzones partner Pär-Jörgen Pärson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En dryg majoritet av Sveriges tillväxtbolag oroar sig över att coronakrisen kan få riskkapitalet att torka ut, enligt en enkät från Startup Sweden med 501 tillfrågade företag.

Men tre av Sveriges mest aktiva och tongivande investerare i techbolag har inga planer att slå av på takten.

Creandum, EQT Ventures (som är EQT:s venture capital-gren) och Northzone har redan nyinvesterat eller kan tänka sig att göra det, uppger bolagen för Di Digital.

Och de har välfyllda lador. Så sent som i fjol stängde de tre riskkapitalbolagen rekordstora nya fonder på knappt 3 miljarder, 7 miljarder respektive 5 miljarder kronor.

EQT Ventures partner Lars Jörnow uppger för Di Digital att hans riskkapitalbolag till och med har varit ovanligt aktiva den senaste månaden med tre nyinvesteringar (som ännu inte har offentliggjorts) samtidigt som man nu arbetar med ytterligare två. Historiskt har EQT Ventures i snitt gjort tio till tolv nyinvesteringar per år.

”Att fonden redan under första kvartalet i år gör fem nyinvesteringar är ett bevis på att vi ser optimistiskt på framtiden och inte slutar investera i de bästa entreprenörerna, trots Covid-19-pandemin”, säger Lars Jörnow.

Dessutom uppger han att ett flertal följdinvesteringar nu är på gång.

”Utöver sådana försöker vi också väldigt aktivt att stötta entreprenörerna att ta sig igenom den nuvarande turbulensen och komma ut starkare på andra sidan”, säger han.

För två veckor sedan – efter att coronaviruset och oljeprisfallet orsakat börsfall världen över – sa Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson till Di Digital att hans riskkapitalbolag fortsätter att träffa startupbolag och att man ”säkert” skulle investera trots marknadsoron.

Det gäller fortfarande, säger han nu till Di Digital:

”Möjligen med tillägget att vi tror att våra portföljbolag måste bereda sig på ännu tuffare tider än vad vi trodde för ett par veckor sedan.”

Det i sin tur gör att Northzone nu lägger ett större fokus på den befintliga portföljen.

”Men det kommer en tid efter corona och de starkaste bolagen vi investerat i under årens lopp har ofta präglats av att entreprenörerna varit igenom riktigt tuffa perioder, typ dotcom-kraschen eller finanskrisen. Det skapar starka bolag i det långa loppet”, säger han.

Läs även: Svenske riskkapitalisten i USA: ”Få entreprenörer väntar på en högkonjunktur”

Även Creandum har krokar i vattnet för att hitta nya investeringar, även om man nu lägger ”lite extra fokus på att ta hand om portföljen och se till att bolagen står välutrustade finansiellt och operationellt”, konstaterar partnern Staffan Helgesson.

”Creandums fonder är i slutprocess med ett antal nyinvesteringar samt letar aktivt efter nya investeringar”, säger han.

Bolag som bränner väldigt mycket pengar kanske kommer att få det lite svårare framöver

Dessutom är bolaget berett att göra följdinvesteringar.

”Bra bolag kommer att alltid att hitta finansiering och i dåliga tider startas många framgångsrika bolag”, säger han.

I läget som råder pekar Lars Jörnow EQT Ventures ut ett antal av de egna innehaven som särskilt välpositionerade.

”De som driver på megatrender som kommer att accelereras av de massiva förändringarna vi nu ser i samhället är så klart extra heta. Inom digital hälsa är det exempelvis Min Doktor, Docly och Siilo”, säger han.

Han ser inte några särskilda sektorer som missgynnade.

”Men en reflektion är att bolag som bränner väldigt mycket pengar kanske kommer att få det lite svårare framöver om det blir en förlängd kris och brist på kapital i samhället i stort”, säger han.

Staffan Helgesson på Creandum lyfter också fram två portföljbolag inom digital hälsa som gynnade i det här läget.

”Bolag i rese- och upplevelsebranschen är extra hårt drabbade medan bolag som erbjuder digitala tjänster såsom Firstvet och Kry snarare upplever det motsatta. Dessutom gör de i dessa tider en enorm nytta för samhället med sitt digitala kundmöte”, säger han.

Läs även: Shanghai-entreprenörens råd till svenska småbolag: Planera för noll intäkter

Läs även: Industrifondens chef avfärdar corona-stopp: ”Vi investerar i samma takt som tidigare”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer