Hoppa till innehållet

Rekordlyft för e-handeln – men i år spås lägre tillväxt

Ökad näthandel av mat och många nybörjare på nätet gav ett rekordlyft åt e-handeln under förra året.

Men i år spås en betydligt lägre tillväxt.

Foto: Mostphotos

Samtidigt som handeln i fysiska butiker backade i många branscher gick e-handeln i motsatt riktning med en tillväxt på 40 procent under förra året. Den totala omsättningen uppgick till 122 miljarder kronor, enligt Postnords e-handelsbarometer för helåret 2020. Fler äldre började handla och hemleverans seglade upp som ett allt mer populärt alternativ.

”En stor del av den ökade konsumtionen på nätet handlar helt enkelt om att man undvikit fysiska butiker på grund av smittspridningen”, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord. 

Dagligvaruhandeln hör till de delbranscher som utmärker sig särskilt.

”Dagligvaruhandeln på nätet har nästan fördubblats. Det är den procentuellt sett starkaste tillväxten och är till stor del driven av nya konsumentgrupper, inte minst äldre”, säger Carl-Fredrik Teder.

Läs mer: Riskkapitalet spår noteringsvåg inom e-handeln: ”Tillväxten fortsätter” 

Andra kategorier som utmärker sig med en e-handelstillväxt på runt 60 procent är heminredning och skönhet och hälsa där apoteksvaror ingår.

Att fler äldre tagit klivet över tröskeln och börjat klicka hem varor på nätet har varit ett starkt bidrag till den utvecklingen.

”Folk i alla åldrar har handlat mer apoteksvaror och mat på nätet. Men det har växt mest i de äldre konsumentgrupperna”, säger Carl-Fredrik Teder.

Modehandeln som haft ett tufft år på grund av att den fysiska handeln bromsat in så kraftigt tar igen en del av tappet på nätet, men långt i från allt. Årstillväxten på nätet var 16 procent jämfört med 2019.

”Med vanliga mått mätt har det varit en kraftig e-handelstillväxt men med pandemimått mätt inte så kraftig. Det beror på att den totala efterfrågan på kläder och skor varit lägre”, säger Carl-Fredrik Teder. 

E-handelns andel av den totala handeln är fortfarande förhållandevis låg men ökade från elva procent 2019 till 14 procent under 2020.

Postnords experter räknar med en betydligt mer blygsam tillväxt i år, upp sju procent jämfört med 2020. Frågan är hur pandemin utvecklar sig och hur mycket av beteendeförändringarna som håller i sig i takt med att restriktioner lyfts.

”Vi bedömer att många av de konsumenter som börjat e-handla av nödvändighet till viss del kommer fortsätta att göra det. Många av de som haft en högre tröskel till att börja e-handla, och som nu tvingats över den, lär inte återgå helt och hållet”, säger Carl-Fredrik Teder.

”En viss tillbakagång till fysisk handel kommer säkert att ske men det skiljer sig från produktkategori till produktkategori. Vissa av de här förändringarna kommer att vara mer bestående än andra”.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera