Annons

Richard Bransons rymdbolag gör premiär med uppskjutning från flygplan

Det ombyggda Boeing 747-planet, som går under namnet Cosmic Girl, flyger upp raketen Launcherone som sedan lossar från planet och åker till rymden för egen motor.
Det ombyggda Boeing 747-planet, som går under namnet Cosmic Girl, flyger upp raketen Launcherone som sedan lossar från planet och åker till rymden för egen motor.
Virgin Orbit planerar att testskjuta upp en raket med hjälp ett flygplan i helgen. Satsningen riktar sig till företag som vill skicka upp små satelliter i rymden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rymdbolaget Virgin Orbit, en del av den brittiske entreprenören Richard Bransons Virgin Group, har förberett sig länge på att skjuta upp raketen Launcherone.

Den är byggd för att placera företagskunders satelliter i rymden från olika delar av världen. Launcherone kommer att flygas upp i lyften med en modifierad version av flygplanet Boeing 747, för att sedan lossa och åka till rymden för egen motor.

Om allt går enligt plan ska Virgin Orbit genomföra en testskjutning på söndag, då flygplanet ska lyfta med raketen från rymdtestcentret Mojave Air and Space Port i Kalifornien.

Flygplanslösningen innebär också att den i framtiden kan lyfta från en traditionell flygplatsbana.

Raketen har kapacitet att bära upp till 500 kilo, vilket är lite om man jämför med SpaceX tungviktare Falcon 9 men mer än rymdbolaget Rocket Labs raket Electron, enligt en jämförelse på Techcrunch.

Virgin Orbit riktar sig till företag som vill skicka upp små satelliter på ett kostnadseffektivt sätt. En uppskjutning kostar runt 12 miljoner dollar, motsvarande cirka 115 miljoner kronor.

Läs även: Boeing investerar 200 miljoner i entreprenörens rymdturism

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer