Hoppa till innehållet

Riksbanken: "Bitcoin är inte pengar"

Kryptovalutor kan inte klassas som pengar. Det slår Riksbanken fast i en ny rapport.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer
Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves.Foto: Anders Wiklund/TT

Om bitcoin och andra kryptovalutor är framtidens betalningsmedel, eller bara en kortvarig trend har debatterats flitigt på senare tid. I en rapport från riksbanken konstateras att kryptovalutorna inte är pengar.

Eftersom krypovalutorna saknar officiella utgivare och fungerar dåligt som betalningsmedel kan de inte anses vara jämförbara med traditionella valutor, skriver Riksbanken i rapporten "Bitcoin är inte pengar".

Man vill samtidigt tona ned fenomenets betydelse.

"Det skrivs väldigt mycket om kryptovalutor just nu och det är lätt att få känslan av att det rör sig om en omfattande handel. Faktum är att det är ett relativt litet fenomen. Under 2017 gjordes i genomsnitt 275 000 transaktioner om dagen i bitcoin globalt. Det går att jämföra med de 1 miljon Swish-betalningar som görs per dag bara i Sverige", säger Gabriel Söderberg, vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet, som tagit fram rapporten.

Läs mer: Man sålde bitcoin svart – upptaxeras med 10 miljoner 

Etablerade valutor sköts av centralbanker som kan kontrollera att penning- och betalsystemet tillgodoser samhällets behov. Att centralbankerna backas av stater eller en union av stater, som Europeiska centralbanken, är också viktigt för att legitimera valutorna.

Ett sådant övergripande ansvar saknas för kryptovalutorna, menar Gabriel Söderberg.

"Enligt ett synsätt är pengar per definition något som är statligt utgivet. I det perspektivet är kryptotillgångar inte pengar eftersom det inte finns någon officiell utgivare", säger han.

En annan utmaning är att transaktionsavgifterna kan vara väldigt höga. Gabriel Söderberg ger som exempel att det kostade runt 50-60 dollar att föra över en bitcoin i slutet av förra året. Det hindrar den från att fungera som ett effektivt betalningsmedel.

"Om du ska köpa en kopp kaffe, är du då beredd att betala mer än vad den kostar i transaktionsavgift? Förmodligen inte", säger Gabriel Söderberg.

Läs mer: Kryptoexperten: Därför kan regelhotet lyfta bitcoin 

En annan aspekt är synen på kryptovalutor och hur de används.

"Värdet på kryptotillgångarna tenderar att vara väldigt volatilt, vilket gör att de sällan används som betalningsmedel. Säg att du har 10 bitcoin och de ökar väldigt snabbt i värde, då vill du nog inte använda dem för att köpa någonting, utan vänta på att de ska öka ännu mer. Följaktligen slutar du att se på dem som pengar", säger Gabriel Söderberg.

Sverige går allt snabbare mot att bli ett kontantfritt samhälle. Det har lett till att Riksbanken har börjat titta på möjligheten att ge ut en så kallad e-krona. Även denna valuta skulle enbart existera digitalt, men skiljer sig i grunden från kryptovalutorna, menar Gabriel Söderberg.

"E-kronan om den blir verklighet kommer inte att vara fristående, utan direkt kopplad till den vanliga kronan och därmed officiellt utgiven av svenska staten", säger han.

Läs mer: Ethereums grundare: Kryptovalutornas värdeökning påskyndar utvecklingen 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera