Annons

Riksbanken fortsätter varna för falsk e-krona

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.
Cecilia Skingsley, vice riksbankschef. Foto: Marko Sävälää/TT
Svenskar har kontaktats av företag som utger sig för att sälja så kallade e-kronor. Nu varnar Riksbanken för att erbjudandena är falska.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riksbanken varnar för att det förekommer falska uppgifter om försäljning av e-kronor. Redan 2017 startade Riksbanken ett projekt för att utreda om kronor bör ges ut i elektronisk form, men något officiellt beslut ifall det ska ske har ännu inte fattats.

Privatpersoner har blivit uppringda och kontaktade av företag som utger sig för att sälja så kallade e-kronor. Påstådd försäljning av den digitala valutan har även förekommit på olika webbplatser och i sociala medier. 

Läs mer: Bakslag för Riksbanken: Inget skydd för "e-kronan" 

För Di Digital uppger Riksbanken att de med jämna mellanrum blir kontaktade av allmänheten med tips angående e-kronan, men att de inte har märkt av någon större ökning av falska erbjudanden. 

Myndigheten gick ut med flera liknande varningar även under 2018, men har inte kommenterat huruvida det handlar om misstänkta bedrägerier.

I november i fjol meddelade riksbankschef Stefan Ingves att e-kronan kan se dagens ljust inom två år, men inledningsvis enbart i en testversion.

Läs mer: Stefan Ingves: ”Då inför vi e-kronan” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer