Annons

Riksbanken om Facebooks kryptovaluta: Kan försvåra för minusränta

Stefan Ingves, riksbankschef och libra. Kollage.
Stefan Ingves, riksbankschef och libra. Kollage.
Möjligheten att sätta negativa räntor skulle försämras i ett läge där Facebooks planerade kryptovaluta får ett brett genomslag, skriver Riksbanken i en ekonomisk kommentar om libran.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen publicerade Riksbanken en ekonomisk kommentar kring Facebooks planerade kryptovaluta libra.

Läs även: Paypals vd till Di: Därför hoppar vi av Facebooks kryptovaluta

Kontentan i rapporten är att libran antagligen inte kommer att användas för betalningar inom i Sverige i någon större utsträckning eftersom konkurrensen med upparbetade metoder som Swish och betalkort skulle vara hård.

Men vid betalningar till och från utlandet vid exempelvis e-handel skulle libran kunna ha en fördel eftersom dessa ofta är ”omständligare” än inhemska betalningar, noterar banken.

Kommentaren tar dessutom upp librans eventuella påverkan på penningpolitiken i Sverige.

Om kryptovalutan skulle börja användas i större volymer skulle det kunna påverka penningpolitiken, heter det.

För att penningpolitiska beslut ska få genomslag – i form av efterfrågan och inflation – krävs att att svenska hushåll och företag lånar och sparar i svenska kronor. Men om hushåll och företag skulle ha en större del av sina finansiella tillgångar och skulder i libra skulle den här mekanismen försvagas, noterar banken.

Ett annat potentiellt penningpolitiskt problem med Libra som Riksbanken lyfter fram är att den nedre gränsen för räntan skulle kunna höjas.

Traditionellt har den nedre gränsen för vilken ränta en centralbank kunnat sätta ansetts vara noll procent. Resonemanget har varit att vid en lägre ränta än så skulle ju folk kunna gå över till kontanter, för att slippa se värdet på sina pengar sjunka.

Men sedan 2015 har Sverige som bekant en negativ ränta - vilket Riksbanken förklarar med att ”det kostar att förvara kontanter på ett säkert sätt och det dessutom finns en risk för rån”.

Men rapporten noterar att libran skulle kunna få den roll som kontanterna traditionellt har ansetts ha haft - det vill säga påverka golvet för räntan.

”Om Libra skulle uppfattas som en säker tillgång med noll ränta och det är enkelt att köpa Libra i stora mängder är det möjligt att Riksbankens möjligheter att sätta negativa räntor skulle försämras”, skriver Riksbanken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer