Hoppa till innehållet

Riksbanken presenterar detaljer kring e-kronan

Riksbanken presenterar nu sin idé om hur en eventuell framtida e-krona kan se ut. Tanken är att den digitala valutan ska kunna laddas på exempelvis ett kort eller i en app. Men den exakta tekniska lösningen återstår att reda ut.

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley leder arbetet med att ta fram en digital valuta som komplement till den fysiska.
Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley leder arbetet med att ta fram en digital valuta som komplement till den fysiska.Foto: TT

Riksbanken överväger att, som första centralbank, införa en elektronisk version av landets valuta — kallad e-krona.

Bakgrunden är att andelen kontanta betalningar i handeln minskat kraftigt, från 40 procent 2010 till 15 procent 2016. Om trenden håller i sig riskerar vi att få ett samhälle där det inte längre går att betala med kontanter. Samtidigt drivs de elektroniska pengar och betalningssätt som i dag finns helt i privat regi, och av ett fåtal aktörer, vilket enligt Riksbanken kan göra samhället sårbart.

I en färsk delrapport beskrivs hur en e-krona skulle kunna fungera.

”Den ska vara brett tillgänglig för allmänheten, och vi vill att den ska finnas tillgänglig dygnet runt och året om. E-kronan kan finnas på konto, men vi vill även ha en värdebaserad e-krona — där kan du tänka ett kort eller en app som man lagrar ett värde på”, säger Eva Julin, projektledare för e-kronan på Riksbanken.

Det viktigaste är att den utgör en direkt fordran på Riksbanken. Det är noll kreditrisk, på så sätt är den lik kontanter.

”Initialt är det inte alls säkert att det här kommer att användas i väldigt stor utsträckning, utan det är ett erbjudande. Vi ser till att det finns ett digitalt komplement till kontanter”, säger Eva Julin.

Hur e-kronan ska fungera rent praktiskt är inte klart och Riksbanken bjuder nu in teknikföretag att komma med lösningar.

”Vi tror inte att vi har tänkt på allt. Därför går vi ut och frågar andra grupper: Har ni goda idéer, har vi glömt något?”

Inget beslut är ännu fattat om att införa en e-krona. Det kan tidigast ske i december 2018.

”Efter det tar det väldigt lång tid innan man kan se en eventuell e-krona i handen, så att säga. Det behövs en implementeringsfas, man behöver bygga system, man behöver testa. Så det här tar lång tid att åstadkomma”, säger Eva Julin.

Läs även: E-krona rycker närmare

Fakta: Sedlar och mynt

— Som mest fanns närmare 100 miljarder svenska kronor i sedlar och mynt 2010. Sedan dess har kontantmängden fallit brant till nivåer från tidigt 1990-tal, cirka 60 miljarder kronor i dag.

— Kontanternas andel av Sveriges BNP har krympt stadigt från cirka 10 procent i början på 1950-talet till cirka 1,5 procent i dag.

— Schweiz, Japan och Hongkong är världens topp tre mesta kontantkramare. I Schweiz cirkulerade kontanter för 84.000 kronor per invånare 2015. Det kan jämföras med 8.000 kronor per svensk.

TT / Di Digital

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera