Annons

Riksbanken vill ta fintech-hubb till Sverige

Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef
Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef Foto: Jesper Frisk/TT
”Centralbankernas centralbank” har börjat öppna innovationshubbar runtom i världen – och Riksbanken vill att en ska hamna i Sverige. Men då måste först en lagändring gå igenom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bank for International Settlements, som ibland kallas för centralbankernas centralbank, har sedan i fjol börjat etablera innovationscentrum runtom i världen. Syftet med dessa är att kunna djupare analysera tekniska finansiella innovationer som har relevans för centralbanker. 

Riksbanken vill att en av dessa hubbar ska hamna i Sverige – och meddelar därför sin kandidatur. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Riksbanken anser att en BIS innovationshubb skulle kunna bidra positivt till att Sverige och vårt närområde fortsätter att ligga i framkant vad gäller forskning och analys om tekniska finansiella tjänster”, heter det i pressmeddelandet.

Men för att en hubb ska kunna etableras måste riksbankslagen, den lag som reglerar riksbanken, först ändras så att riksbanken får ett godkännande för att finansiera internationella organisationers verksamhet om de har koppling till den egna verksamheten. Ett sådant förslag har nu skickats på remiss – och efter remissrundan kommer Riksbanken skicka in en framställan till riksdagen.

Så sent som i torsdags framkom att riksbanken har ingått i ett internationellt samarbete kring digitala valutor. 

Tillsammans med Bank for International Settlements, och Storbritanniens, Japans, Schweiz och Kanadas centralbanker, har den svenska centralbanken bildat en arbetsgrupp som ska dela erfarenheter kring framtagandet av en digital valuta.

Läs även: Riksbanken om Facebooks kryptovaluta: Kan försvåra för minusränta

Mot bakgrund av den minskade användningen av kontanter i Sverige lyfte Riksbanken i slutet av 2016 frågan om huruvida en e-krona, ett digitalt statligt betalmedel, borde införas i Sverige. 

I december i fjol meddelades att Riksbanken hade upphandlat en teknisk leverantör för att utveckla en e-krona i testmiljö.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer