Hoppa till innehållet

Riksbanken vill ta fintech-hubb till Sverige

”Centralbankernas centralbank” har börjat öppna innovationshubbar runtom i världen – och Riksbanken vill att en ska hamna i Sverige. Men då måste först en lagändring gå igenom.

Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef
Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschefFoto: Jesper Frisk/TT

Bank for International Settlements, som ibland kallas för centralbankernas centralbank, har sedan i fjol börjat etablera innovationscentrum runtom i världen. Syftet med dessa är att kunna djupare analysera tekniska finansiella innovationer som har relevans för centralbanker. 

Riksbanken vill att en av dessa hubbar ska hamna i Sverige – och meddelar därför sin kandidatur. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Riksbanken anser att en BIS innovationshubb skulle kunna bidra positivt till att Sverige och vårt närområde fortsätter att ligga i framkant vad gäller forskning och analys om tekniska finansiella tjänster”, heter det i pressmeddelandet.

Men för att en hubb ska kunna etableras måste riksbankslagen, den lag som reglerar riksbanken, först ändras så att riksbanken får ett godkännande för att finansiera internationella organisationers verksamhet om de har koppling till den egna verksamheten. Ett sådant förslag har nu skickats på remiss – och efter remissrundan kommer Riksbanken skicka in en framställan till riksdagen.

Så sent som i torsdags framkom att riksbanken har ingått i ett internationellt samarbete kring digitala valutor. 

Tillsammans med Bank for International Settlements, och Storbritanniens, Japans, Schweiz och Kanadas centralbanker, har den svenska centralbanken bildat en arbetsgrupp som ska dela erfarenheter kring framtagandet av en digital valuta.

Läs även: Riksbanken om Facebooks kryptovaluta: Kan försvåra för minusränta

Mot bakgrund av den minskade användningen av kontanter i Sverige lyfte Riksbanken i slutet av 2016 frågan om huruvida en e-krona, ett digitalt statligt betalmedel, borde införas i Sverige. 

I december i fjol meddelades att Riksbanken hade upphandlat en teknisk leverantör för att utveckla en e-krona i testmiljö.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera