Annons

Riksdagen stoppar regeringens copyrightplaner

Tomas Tobé (M) (t.v.) och Morgan Johansson (S) (t.h.)
Tomas Tobé (M) (t.v.) och Morgan Johansson (S) (t.h.) Foto: TT
EU-nämnden röstade under fredagsförmiddagen emot regeringen i frågan om hur Sverige ska ställa sig till EU:s debatterade upphovsrättsregler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Regeringen måste backa från sin tidigare hållning och rösta nej till EU-kommissionens kontroversiella förslag om nya upphovsrättsregler, det efter att en majoritet i riksdagens EU-nämnd röstat emot regeringens inställning.

Även regeringspartiet Miljöpartiet ska ha röstat för att regeringen ska byta ställning i frågan. Enligt TT ska justitieminister Morgan Johansson (S) ha sagt att Miljöpartiets röst emot den egna regeringen är ”unik”.

”Jag har inte varit med om det tidigare”, säger Morgan Johansson till nyhetsbyrån.

Moderaternas toppnamn till EU-valet, Tomas Tobé, var glad efter beslutet i EU-nämnden.

”Moderaterna lyckades samla en majoritet för att tvinga regeringen att rösta nej till copyrightdirektivet, så det har varit en bra dag”, säger Tomas Tobé till Di Digital.

”Det finns bara en regeringshållning och sist jag kollade satt Miljöpartiet i den regeringen”, säger han.

Sannolikheten att de nya upphovsrättsreglerna ändå kommer att bli lag i unionen är trots Sveriges eventuella vändning fortfarande stor. Flera länder är positiva till förslaget, men Tomas Tobé ser inte striden i sin helhet som över.

”Sverige blir ytterligare ett land som röstar nej. Även om Tyskland röstar ja så verkar man göra det med en röstförklaring om att man inte vill införa ett uppladdningsfilter, det här direktivet börjar redan innan det beslutats grusas sönder. Det här är det första steget på en längre där vi menar att man ska göra om och göra rätt. Vi behöver en mycket bättre reglering än det här”, säger han.

Läs mer: EU röstar igenom ”länkskatten” 

Tidigare i mars röstade EU-parlamentet igenom det förslag som kommissionen och rådet kommit överens om. 

Främst är det två förslag som står i centrum för de häftigaste debatterna och protesterna: artikel 11 och 13.

Artikel 11 innebär att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för material som användarna lägger. Därmed ska jättarna tvingas till att förhandla med rättighetsinnehavarna. Artikeln har av kritiker kallats för ”länkskatt”.

Enligt parlamentet ska memes, gif:ar och nyhetsartiklar med ”individuella ord eller mycket korta utdrag”, inte omfattas av det genomröstade direktivet.

Artikel 13 innebär att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, snabbt måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. 

En lösning för detta är filter som ska söka efter och upptäcka upphovsrättsskyddat material för att sedan ta bort det. Kritikerna menar bland annat att filtren är dyra för minde aktörer och att de oprecisa och därmed också kommer ta bort material som inte skyddas av upphovsrätten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer