Annons

Statliga bolaget skönmålar statistik om jämställdhet

Riksrevisorerna Stefan Lundgren och Helena Lindberg.
Riksrevisorerna Stefan Lundgren och Helena Lindberg. Foto: Frida Ström
Almi levererar en missvisande och överdrivet positiv bild av sin verksamhet. Det statligt ägda bolaget har i flera års tid skönmålat hur deras lån stödjer kvinnligt företagande i Sverige, menar Riksrevisionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riksrevisionen har i uppdrag att granska statliga myndigheter och verksamheter med ett grundlagsskyddat oberoende. Nu får Almi, och regeringen som styr dem hård kritik efter en ny granskning. 

Almi har som uppdrag att bevilja lån till företag som har svårt att beviljas finansiering på andra håll, till exempel startupbolag. I enlighet med regeringens jämställdhetspolitik ska Almi också särskilt fokusera på kvinnor.

I dag är ungefär var tredje företagare i Sverige en kvinna – men det statliga bolaget har som mål att andelen lån som beviljas till kvinnliga företagare ska vara högre.

Enligt Almis rapportering till regeringen lever man också upp till målet. År 2017 gick 31 procent av de 4 200 nya lån som beviljades till kvinnor, står det i års- och hållbarhetsredovisningen.

Men det stämmer inte, enligt Riksrevisionens granskning, som nu kritiserar Almi för att genomgående ha förskönat siffrorna under flera års tid.

Företag som leds av en man har redovisats som manliga låntagare och företag som leds av en kvinna har redovisats som kvinnliga låntagare. Men företag som leds av mixade team bestående av minst en man och en kvinna har genomgående redovisats som kvinnliga låntagare.

”Vi har granskat tidperioden 2013-2017, under flera år har man inte skrivit ut tydligt i sina redovisningar hur man gått tillväga. Denna information går vidare till regeringen, och det finns en risk att regeringen och riksdagen får missvisande underlag för sina vidare beslut”, säger Emilia Johansson, projektledare för granskningen på Riksrevisionen till Di. 

Di Digital granskar: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

Enligt Riksrevisionens beräkningar är andelen kvinnor som får lån av Almi egentligen betydligt lägre. I själva verket gick enbart 17 procent av de lån som beviljades 2017 till kvinnor, 69 procent till män och 13 procent till företag som leds av grupper där båda könen är representerade.

”Om det finns minst en kvinna med i ledningen på företaget så har vi mycket riktigt räknat in det i kategorin av företag som drivs av kvinnor. Det tycker vi i sig inte är ett problem. Men vi tar till oss av kritiken från Riksrevisionen om att det inte alltid tydligt framgått i vår redovisning”, säger Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi, till Di Digital.

Riksrevisionen har bara synat bolagets låneverksamhet, som kallas för Almi Företagspartner, och inte dess mindre riskkapitalgren Almi Invest. Fördelningen av kvinnliga företagare har varit liknande under alla år som ingår i deras granskning, det vill säga mellan 2013 och 2017. 

”Vi har inte gjort något medvetet vägval i syfte att försköna siffrorna. Men när vi tittar på Riksrevisionens granskning så inser vi själva att rapporteringen har varit inkonsekvent. Den analysen har blivit tydlig när Riksrevisionen gör en överblick över flera års rapportering”, säger Lars Mårdbrant.

Kommunikationsdirektören uppger att Almi kommer att tillämpa en annan kategorisering i årsredovisningen för 2018, som presenteras senare i vår.

”Vi har inga synpunkter på det som Riksrevisionen lyfter fram kring vår metodik. Det är bara för oss att erkänna att kritiken är befogad och justera vårt arbete fortsättningsvis”, säger han.

Riksrevisionen anser att regeringen inte varit tillräckligt tydliga i sin styrning av Almi. Bland annat finns det brister i vägledningen av hur de ska jobba med jämställdhet och de har inte heller efterfrågat bättre uppföljning från Almi om hur arbetet ska genomföras.

”Regringen har inte gett Almi tillräcklig vägledning om vad uppdraget innebär. Vi bedömmer att det finns risk för målkonfliker, vilket innebär att Almi kan behöva nedprioritera ett mål för att kunna uppnå ett annat mål som de fått från regeringen”, säger Emilia Johansson, projektledare för granskningen på Riksrevisionen. 

Di Digital granskar: Börsen mer jämställd än techsektorn – bara en femtedel kvinnor i styrelserna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer