Hoppa till innehållet

Riskkapitalbolagen jagar VR-bolag

Riskkapitalisterna kastar pengar efter spelsektorns VR-bolag. Herren på den virtuella täppan är Tommy Palm, som tagit in 50 Mkr från namnkunniga riskkapitalbolag som Google Ventures och Creandum.

Tommy Palm, vd och grundare av Resolution Games och Marta Sjögren, som jagar VR-investeringar för riskkapitalbolaget Northzones räkning.
Tommy Palm, vd och grundare av Resolution Games och Marta Sjögren, som jagar VR-investeringar för riskkapitalbolaget Northzones räkning.

Många hade väntat sig ett actionspel där man springer i gånger och skjuter zombies. Men när Tommy Palms omtalade spelutvecklingsbolag Resolution Games lanserade sitt första VR-spel ”Bait!” härom veckan visade det sig vara ett avkopplande fiskespel.

Men spelarna nappade! Redan under första veckan fick man 150 000 användare på kroken.

”Vi ser Bait lite som en introduktion till VR. Det är lugnt och vackert. Spel och upplevelse i lika delar”, säger Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games.

Resolution Games första VR-spel ”Bait!”.

Han jobbade tidigare på speljätten King där han var en av hjärnorna bakom mobilversionen av succéspelet Candy Crush Saga. Intresset var därför stort när han startade Resolution Games. I augusti tog bolaget in 50 Mkr från namnkunniga riskkapitalbolag som Google Ventures, Creandum och Bonnier Growth Media.

Läs mer: Kan hans fiskespel bli VR-världens svar på Candy Crush Saga?

”Det är ju ett jätteintresse bland investerare som förstått vilket paradigmskifte VR verkligen är. Vi fortsätter att få många propåer från riskkapitalbolag, men vi har tillräckligt med pengar nu”, säger Tommy Palm.

Jag tror VR är tre år bort från att bli mainstream

Även riskkapitalbolaget Northzone bekräftar bilden av VR som glödhett bland investerare.

”VR är nog en av de hetaste områdena inom riskkapitalvärlden just nu, särskilt i Silicon Valley. Vi träffar VR bolag flera gånger per månad”, säger Northzones Marta Sjögren, som i förra veckan besökte flera VR-bolag på en affärsresa i Finland.

Läs mer: Northzone investerar i gammal mat

Resolution Games består endast av 18 medarbetare, som jobbar i två team. Spelet Bait tog endast sex månader att genomföra och de närmaste månaderna kommer fler spel ut på marknaden.

”De nya spelen ska också vara lättillgängliga och icke-våldsamma. Men vi tror även det finns stor potential för spel som går att spela tillsammans i virtuella rum”, säger Tommy Palm, som grundat fem spelbolag sedan han hoppade av KTH i slutet av 90-talet.

Han spår att VR kommer att innebära en revolution för spel, men även all form av utbildning och inlärning.

”Om man läser något måste hjärnan tolka orden. Det är abstrakt mycket av informationen försvinner. VR simulerar verkligheten. Man kommer ihåg alla upplevelser mycket bättre”, säger han.

Läs även: Famlar efter ny miljardmarknad

Som exempel nämner han att ingenjörer kan lära sig hur en viss motor fungerar genom att montera ihop och plocka isär virtuella maskindelar i luften. Framtidsvisioner i filmer som The Matrix, Iron Man och Minority Report är därmed närmare än man tror, menar han.

”Jag tror VR är tre år bort från att bli mainstream. Då har en majoritet av alla uppkopplade svenskar tillgång till ett VR-headset. AR är 5-7 år bort”, slår Tommy Palm fast.


Fyra nyanser av VR:

Google Cardboard

Ett VR-cyklop av kartong och plastlinser som fungerar med en smartphone.
Pris: 200 kronor i en nätbutik.

Samsungs Gear VR 2
VR-glasögon som utvecklats av Samsung i samarbete med Facebooks dotterbolag Oculus. Kompatibelt med de senaste Samsungtelefonerna. Används för 3D-spel, samt för att kolla på videos i 360-gradig sfärisk upplevelse.
Pris: Ca 1 300 kronor

Uppifrån och ner: Google Cardboard, Samsungs Gear VR 2, Microsofts Hololens och Oculus VR-paket (stora bilden).

Oculus Rift
Facebooks dotterbolag Oculus Rift säljer ett VR-headset vars ”glasögon” är utrustade med varsin skärm och kopplad till en kraftfull dator. Paketet består av ett VR-headset, en sensor, en särskild handkontroll samt en mer traditionell spelkontroll.
Pris: Ca 6 400 kronor.

Microsofts Hololens
Microsoft han nyligen lanserat ett utvecklingskit till sin ”mixed reality”-glasögon som blandar hologram med världen runt omkring. När konsumentversionen av dessa AR-glasögon kommer ut är ännu okänt.
Pris för utvecklingskit: Ca 25 000 kronor.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera