Annons

Riskkapitalbolaget tar in miljarder till ny nordisk fond

Henrik Aspén, partner på Verdane och Jakob Tolleryd, partner.
Henrik Aspén, partner på Verdane och Jakob Tolleryd, partner. Foto: Jonas Eng
Riskkapitalbolaget Verdane Capital har tagit in 3 miljarder kronor till sin tionde fond, Verdane Edda. Den ska investera i mellan tio och femton nordiska bolag med hög tillväxt under de närmaste fem åren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nya fonden, Verdane Edda, kommer ha fokus på riskkapitalbolagets specialiteter, mjukvara och konsumentorienterade internetbolag.

En skillnad mot tidigare fonder är att Verdane Edda kommer att göra större investeringar på ett bräde i bolag som är relativt mogna, även om fondens storlek är samma som den föregående.

”I och med att vi ska investera ganska mycket pengar vill vi att de har en bevisad affärsmodell med rejäla intäkter, och antingen är lönsamma eller nära lönsamhet.”

Det säger Henrik Aspén, partner på Verdane, i en intervju med Di.

För att komma ifråga som investeringsobjekt bör bolag ha intäkter på 50 miljoner kronor som allra minst. Med hög tillväxt menar Verdane generellt över 10 procent.

Läs mer om Verdane Capital hos Nordic Tech List

I genomsnitt växer bolagen i Verdanes portfölj med cirka 20 procent per år varav 95 procent är organisk tillväxt, enligt Henrik Aspén. Investeringarna som fonden gör kommer att ligga på mellan omkring 150 och 500 Mkr per bolag, jämfört med maximalt cirka 150 Mkr för den nionde fonden som ännu inte är fullinvesterad. Urvalet av investeringar för Verdane breddas alltså.

”En av anledningarna till att vi valde att lansera den här fonden under hösten var att vi var tvungna att tacka nej till många investeringsmöjligheter”, säger Henrik Aspén, som är ansvarig för den nya fonden.

Intresset från investerare var stort och fonden blev kraftigt övertecknad efter att ha varit öppen under omkring fem månader, en relativt kort tid.

I teamet bakom fonden ingår även Jakob Tolleryd, som började som partner på Verdane i november efter mer än 20 år som entreprenör inom teknologisektorn.

”Man skulle ha kunnat göra fonden väsentligt större”, säger han.

Men samtidigt kände Verdane att det inte var rätt konjunkturläge att sitta på allt för mycket pengar, med press att investera. Verdane, som både kan gå in som minoritets- och majoritetsinvesterare i bolag, är bland annat känt för sina investeringar i e-handelsbolagen Mathem (NTL) och Boozt. Det senare börsnoterades förra våren.

Läs mer: Experter spår fusionsvåg bland svenska nätbutiker 

Jakob Tolleryd lyfter fram teknikbolag inom utbildning och hälsa som särskilt intressanta, men även e-handelsbolag som är inriktade på företag, inte konsumenter.

”Där tror jag att det finns jättemöjligheter”, säger han.

Verdane är med sina totalt omkring 170 investeringar i mjukvaru- och internetföretag Nordens mesta investerare i teknologibolag. Riskkapitalbolaget grundades i Norge 2003. Inklusive den nya fonden har investerare skjutit in och gjort utfästelser på totalt över 12 miljarder kronor till Verdanes fonder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies