Annons

Riskkapitalet plöjer ned 60 miljoner kronor i veteranernas molnbolag

Avassas teknikchef Carl Moberg, till vänster, och vd Fredrik Lundberg.
Avassas teknikchef Carl Moberg, till vänster, och vd Fredrik Lundberg.
Veteranerna bakom teknikbolagen Blutail och Tail-f tar in 60 miljoner kronor till sitt nystartade molnbolag Avassa. Rundan leds av Fairpoint Capital och Industrifonden, som ser ett paradigmskifte och enorm marknadspotential.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Industrifondens investeringschef Hadar Cars säger att det är en ovanligt stor runda för ett så pass tidigt bolag.

”Det är precis den här typen av investeringar som vi letar efter – transformativ teknologi som verkligen förändrar. Teamet har byggt upp två bolag som blev värderat till över en miljard och det här är ett större scoop än de två tidigare”, kommenterar han.

”Det här är ett större scoop än de två tidigare”, säger Industrifondens investeringschef Hadar Cars

Grundarna av Avassa ligger bakom både både Bluetail, som år 2000 såldes till amerikanska Alteon Websystems för 1,4 miljarder kronor, och Tail-f som såldes till Cisco för 1,2 miljarder kronor 2014. De utvecklade även Klarnas teknikplattform.

Avassa grundades så sent som i februari i år, men gruppen har redan byggt ihop en första version av produkten.

Med hjälp av pengarna ska Avassa nu accelerera utvecklingen av företagets molnbaserade plattform (PaaS). Med den nya tekniken kan applikationer köras över ett stort antal fysiska platser i stället för i en centraliserad molnmiljö.

”Med vår erfarenhet har vi sett att det finns press på olika bolag, som göra att de allihopa framöver kommer behöva köra applikationer på sina lokala datorer som står närmare kunden”, kommenterar Carl Moberg, teknikchef på Avassa, och räknar upp ett antal anledningar till varför företag vill ha data nära till hands.

Det finns till exempel regulatoriska anledningar som gör att företagen inte kan ha känslig data i molnmiljöer. Ett annat konkret exempel är restaurangkedjor som driver kök och kassa via applikationer, som måste kunna ha ruljansen igång även när det är nätverksproblem. Carl Moberg beskriver även den dataexplosion som är vanlig inom till exempel bygg- och konstruktionsindustrin, där sensorer genererar stora mängder data som tar för lång tid att lyfta in i molnet.

”Vi ser ett stort skifte. Under de senaste 10 till 15 åren har det varit en trend i att allt ska in i molnet. Nästa stora trend är att allt ska ut till de lokala miljöerna men centralt kontrollerat via system som Avassas”, kommenterar Hadar Cars.

I nuläget består Avassas lag av 15 personer, och med investeringen på 60 miljoner kronor räknar vd:n Fredrik Lundberg med att dubblera antalet anställda inom det kommande året.

”Under de kommande åren blir det här bli ett nytt paradigm, så vi vill bygga så fort som möjligt och bli en faktor att räkna med på världsmarknaden. Det är en stor möjlighet, men det kommer krävas åtminstone en investeringsrunda till innan vi når svarta siffror och kan leva på intäkterna”, säger Fredrik Lundberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer