Hoppa till innehållet

Riskkapitalets favoriter – här är fyra digitala vårdbolag som vill växa

Vårens stora pitchevent för health tech-bolag närmar sig. Fyra vårdbolag gör upp om segern på Health Tech Pitch Day 2018 som går av stapeln den 8 maj på Epicenter i Stockholm.

Medurs med start från övre högre hörnet: Susanne Sjöström på MinMVC. David Ziemsky och Helena Angelhoff på Bellpal. Häni Ashkar på Daqatra. Eric Alhanko, Anna Carleborg, Peter Sommer, Björn Nordlund och Henrik Ljungberg på Medituner.
Medurs med start från övre högre hörnet: Susanne Sjöström på MinMVC. David Ziemsky och Helena Angelhoff på Bellpal. Häni Ashkar på Daqatra. Eric Alhanko, Anna Carleborg, Peter Sommer, Björn Nordlund och Henrik Ljungberg på Medituner.Foto: Press/Kollage

Digital vård har riskkapitalets ögon på sig. Förra året tog både min Doktor och Kry in över 200 miljoner kronor och totalt investerades över en miljard kronor till health tech-bolag under 2017, enligt siffror från Di:s databas Nordic Tech List.

Det är alltså en bransch med framtidsförhoppningar som samlas den 8 maj på Epicenter i Stockholm när Health Tech Pitch Day äger rum. Eventet är ett samarbete mellan Di Digital, Dagens Medicin och Digital Hälsa och samlar innovativa health tech-bolag, makthavare och investerare för att sätta ljus på nya digitala lösningar i vården.

Under dagen gör fyra bolag upp om segern i pitchtävlingen. Vinnaren röstas tillsammans fram av publiken och juryn och direktkvalificeras till årets upplaga av Di Digitals Startup Tour till hösten.

Bolaget Doctrin, som vann både Health Tech Pitch Day och Startup Tour förra året, avslutade 2017 med att säkra 100 miljoner kronor i riskkapital.

Årets jury består av:

- Ebba Fåhraeus, vd för Smile Incubator (tidigare Lund Life Science Incubator)

- Ulf G Andersson, vd för Medeon Science Park & Incubator. 

- Staffan Lindstrand, partner på riskkapitalbolaget HealthCap.

På scen under dagen står Magnus Nyhlén som är medgrundare av det digitala vårdbolaget Min Doktor.

Mer information: Säkra din plats på Health Tech Pitch Day 2018 här.


Här är bolagen som slåss om förstaplatsen:

Bellpal

David Ziemsky och Helena Angelhoff på Bellpal
David Ziemsky och Helena Angelhoff på BellpalFoto: Press

Gör:
Bellpal är en klocka för äldre. Den upptäcker fallolyckor och har ett positioneringssystem som fungerar såväl inomhus som utomhus och ska hjälpa släktingar och vårdgivare att reagera om olyckan är framme.

Grundades 2016 av:
David Ziemsky, Helena Angelhoff, John Kreuger, Maria Mähl

Finansiering:
Har tagit in knappt 7 miljoner kronor från bland annat Göran Grosskopf.


Daqatra

Häni Ashkar på Daqatra.
Häni Ashkar på Daqatra.Foto: Press

Gör:
Med digitala vårdmöten på patientens modersmål vill Daqatra tackla språkliga och kulturella barriärer i vården. Med chatt och videosamtal ska patienten kunna få kontakt med läkare som talar samma språk utan att behöva tolkar eller genom att få hjälp av familj och vänner.

Grundades 2017 av: 
Häni Ashkar och Johnny Nijm

Finansiering:
Egenfinansierade


Medituner

Eric Alhanko, Anna Carleborg, Peter Sommer, Björn Nordlund och Henrik Ljungberg på Medituner
Eric Alhanko, Anna Carleborg, Peter Sommer, Björn Nordlund och Henrik Ljungberg på MeditunerFoto: Press

Gör:
Bolaget grundades med målsättningen att digitalisera behandlingen av kroniska luftvägssjukdomar. Med produkten Asthmatuner som är CE-märkt och kliniskt verifierad gör att patienter själva kan mäta sin astmastatus och få en rekommendation på inhalator och dosering. Tanken är att kunna byta ut återkommande vårdbesök med distansvård.

Grundades 2014 av:
Henrik Ljungberg, Björn Nordlund och Eric Alhanko

Finansiering:
Har tagit in drygt 3 miljoner från Karolinska Innovations Holding och ett antal ängelinvesterare.


MinMVC

Susanne Sjöström på MinMVC
Susanne Sjöström på MinMVCFoto: Lena Granefelt

Gör:
Med MinMVC ska gravida kvinnor kunna kommunicera på ett nytt sätt med barnmorskor. Appen kan också anpassas för användning av andra vårdgivare som barnavårdscentraler, ungdomsmottagningar, sjukgymnaster, tandläkare och vårdcentraler.

Det ska minska antalet tidskrävande telefonsamtal, vanliga brev och resor till och från vårdgivaren.

Grundades 2017 av: 
Marija Simic och Susanne Sjöström

Finansiering:
Egenfinansierade

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera