Annons

Riskkapitaljättar går in i Klarna och Izettle-veteranernas låneutmanare

Anyfins grundare Mikael Hussain, Sven Perkmann, och Filip Polhem
Anyfins grundare Mikael Hussain, Sven Perkmann, och Filip Polhem Foto: Anyfin
Techveteranerna bakom Anyfin anser att svenskarna betalar alldeles för mycket för sina lån. Nu tar de in 47 miljoner kronor från bland annat Accel och Northzone för att infria sin vision att sänka konsumenternas räntekostnader. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av 2017 sade Mikael Hussain, Filip Polhem och Sven Perkmann upp sig från sina jobba på fintechbolagen Klarna och Izettle för att grunda Anyfin. Affärsidén går ut på att hjälpa personer med god kreditvärdighet att minska sina räntekostnader på konsumtionslån genom att omfinansiera den ursprungliga krediten. 

Tjänsten lanserades i november och konkret går det till så att kunden tar en bild på sin faktura och skickar den digitalt till Anyfin som sedan läser av den, gör en riskbedömning och ger kunden ett nytt erbjudande. 

På onsdagen stod det klart att bolaget fyller på kassan med 47 miljoner kronor i en finansieringsrunda ledd av riskkapitaljättarna Accel och Northzone. 

”Det är superkul att få in två så välrenommerade riskkapitalbolag så här tidigt och att de delar vår mission att förbättra konsumentkreditmarknaden”, säger Mikael Hussain, vd för Anyfin. 

Det nya kapitaltillskottet ska investeras i verksamheten för att lägga ytterligare ved på tillväxtbrasan.

Läs mer: Klarna och Izettle-veteraner ska pressa räntor 

”För oss handlar det om att växa verksamheten med fokus på den svenska marknaden och att berätta för fler om vår tjänst. Vi ska också odla rätt typ av partnerskap som kan förbättra tjänsten och stärka upp teamet med duktiga människor som kan hjälpa oss på den här resan”, säger Mikael Hussain. 

I samband med finansieringsrundan går även Seth Pierrepont från Accel in i Anyfins styrelse. 

”Anyfin har ett väldigt starkt team och grundartrion har stor erfarenhet av konsumentkreditmarknaden. För oss var det uppenbart att om det finns ett team som kan bygga något intressant inom konsumentlån så är det detta”, säger Seth Pierrepont till Di Digital på frågan om varför Accel investerar i Anyfin. 

”Det andra är att en av de viktigaste ingredienserna för att lyckas inom fintechsektorn är att bygga ett konsumentvarumärke. Vad Anyfin gör bra är att de bygger ett varumärke som står på konsumentens sida”, fortsätter han.

Accel är ingen ny spelare på den svenska startupscenen och har sedan tidigare investerat i bland annat Avito, Spotify och Kry. 

”Vi börjar se väldigt högkvalitativa team spinnas ut ur mer mogna organisationer i Sverige som till exempel Klarna och Izettle för att starta nästa generation bolag. Så vi tycker att det är en väldigt spännande tid att investera i Sverige”, säger Seth Pierrepont. 

Så ni ser en andra våg av svenska startups växa fram?

”Exakt. Tittar du på de stora svenska bolagen som Spotify, Klarna och Avito med flera så startade de för omkring tio år sedan. Nu ser du många talanger från dessa som startar egna bolag”, säger Seth Pierrepont. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer