Annons

Riskkapitaljätte öppnar i Sverige: ”Har sett investeringsglapp”

Anders Hallin, till vänster, är ny partner och Sverigeansvarig på det norska riskkapitalbolaget Alliance venture, där Johan Gjesdahl är managing partner.
Anders Hallin, till vänster, är ny partner och Sverigeansvarig på det norska riskkapitalbolaget Alliance venture, där Johan Gjesdahl är managing partner.
Norska Alliance Venture stänger sin fjärde fond på 580 miljoner svenska kronor. Samtidigt öppnar bolaget upp i Stockholm med Stardoll-veteranen Anders Hallin vid rodret. ”Det är ett pre-coronabeslut att öppna här”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jättarna Creandum, EQT Ventures och Northzone slåss i sin liga som startupbolagen som har kommit långt.

Stockholm är dessutom fullt av ängelinvesterare och bolag som siktar in sig på tidiga såddinvesteringar.

Däremellan finns ett glapp, säger Anders Hallin – och det är ett glapp han tänker täcka med hjälp av Alliance Venture där han just blivit partner.

”Vi siktar på sen sådd eller tidiga A-rundor”, berättar han för Di Digital.

Läs mer: Almi Invest får 400 nya miljoner – goda nyheter för startups

Inriktningen är generell, men han konstaterar att bolagets tre tidigare fonder haft ett ganska tydligt fokus.

”Vi har traditionellt sett investerat mycket i mjukvarubolag med b2b-fokus, och den expertisen har vi kvar i teamet. Men vi är en generell riskkapitalfond och med min bakgrund kan vi nog räkna med lite investeringar även i b2c-bolag”, säger Anders Hallin.

Han har själv en 20 år lång erfarenhet från startupbranschen med bolag som Skype, Stardoll och senast Kry på sin meritlista.

Och själv uppväxt på västkusten lovar han att ”täcka hela Sverige”, även om densiteten bland bolagen är högst i Stockholm där han är baserad.

Många starka bolag har kommit ur tuffa tider

”Vi har planerat vår nordiska expansion i ett år, så det är absolut ett pre-coronabeslut. Och vi har trots allt hållit den tidslinje som vi satte väldigt bra”, säger han om krisen som kom mitt i arbetet.

Den nya fonden – Alliance Venture Delta – har tagit in investeringar från nyckelinvesterare som Nysnø Climate Investments och KLP, liksom Europeiska investeringsfonden och den största svenska aktören, Saminvest. 

En rad norska privata investerare är också med och finansierar, däribland den digitala mathandeln Kolonial.no:s Karl Munthe-Kaas, Patrik Berglund från Xeneta och Magnus Hillestad från Sanity.io.

”Att öppna i Stockholm efter våra kontor i Oslo och Palo Alto är en naturlig evolution och ett fantastiskt nästa steg för vårt bolag”, säger Johan Gjesdahl, managing partner, i ett skriftligt uttalande.

Är det här en bra tid att komma in och investera, med tanke på coronakrisen?

”Bra bolag har alltid höga värderingar, så det är inte så stor skillnad. Men man kan väl säga att det rent historiskt kommit många starka bolag ur tuffa tider – på så vis kanske det är en bra tid”, säger Anders Hallin.

Läs mer: Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer