Hoppa till innehållet

Riskkapitaljätte tar in 5,5 miljarder – efter lyckoträffarna i Sverige

Riskkapitaljätten Accel tar in 5,5 miljarder kronor i en ny fond. Accel har tidigare investerat i svenska startupbolag som Avito och Spotify. ”Vi fortsätter att aktivt titta på bolag som söker kapital i Norden”, säger Seth Pierrepont på Accel.

Accels anställda och partners i London. Från vänster: Luca Bocchio, Luciana Lixandru, Harry Nelis, Seth Pierrepont, Sonali De Rycker, Andrei Brasoveanu och Philippe Botteri.
Accels anställda och partners i London. Från vänster: Luca Bocchio, Luciana Lixandru, Harry Nelis, Seth Pierrepont, Sonali De Rycker, Andrei Brasoveanu och Philippe Botteri.Foto: RORY LINDSAY

Riskkapitaljätten Accel plockar in 575 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor, till sin sjätte fond. Pengarna är öronmärkta för unga startupbolag i Europa och Israel.

Norden och Sverige har varit och kommer att förbli en prioriterad marknad för investeringar, uppger Accels partner Seth Pierrepont.

”Det har varit ett kärnfokus för oss ända sedan vi startade i Europa. Vi har investerat i ett flertal väldigt spännande och ikoniska företag från regionen. Qlik, Spotify och Avito sticker ut i Sverige”, säger han.

Rysslands annektering av Krim och andra ”makroekonomiska faktorer” fick Accel att sälja sitt Avito-innehav sent under 2015. Köpare var sydafrikanska Naspers, som köpte aktier av Accel samt svenska Kinnevik och Northzone för omkring 10 miljarder kronor.

Läs mer: Accel-toppen: ”Folk trodde att Avito-grundarna var ett skämt” 

Tidigt i Spotifys historia hörde Martin Lorentzon av sig till Accel, men då avböjde riskkapitalbolaget att bli delägare i musikstreamingtjänsten. Precis innan Spotify lanserades i USA 2011 bytte man dock fot och deltog i en kapitalrunda på totalt 69,9 miljoner euro.

Spotify gick till börsen i april 2018. Fyra månader före noteringen var Accels aktier värda mellan 1 och 2 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter. Accel vill inte kommentera huruvida de fortfarande är delägare i bolaget, eller om de sålt av andelar i den noterade miljön.

Läs mer: Kreditutmanaren vill pressa din ränta – tar in 80 miljoner 

På senare år har Accel även blivit delägare i nätläkaren Kry och kreditbolaget Anyfin på svensk mark. Man har även backat upp andra europeiska techframgångar som finska Supercell, franska Blablacar och brittiska Deliveroo.

Hur ofta är du eller dina kollegor i Sverige?

”Eftersom vi täcker hela Europa och Israel från London, tillbringar vi en hel del tid i luften. Men någon befinner sig i Stockholm, eller någon av de andra storstäderna i regionen, åtminstone varannan vecka”, säger han.

Är det troligt att ni kommer offentliggöra några nya investeringar i Sverige snart?

”Vi fortsätter att aktivt titta på bolag som söker kapital i Norden. Så det finns alltid en möjlighet att något kan hända inom den närmsta framtiden. Jag pratade faktiskt precis i telefon med ett svenskt bolag”, säger han.

Läs mer: Accel tar in 4 miljarder – siktar på Norden 

Vad ser du för trender på marknaden?

”En trend vi ser i Norden, och hela Europa, är tillväxten av mjukvarubolag som arbetar mot företagsmarknaden. Pendeln har svängt. Runt 2009-2011 var marknaden väldigt fokuserad på konsumenttjänster och sådana bolag utgjorde 75 procent av portfölj. I vår senaste fond var förhållandet det motsatta”, säger han.

Han poängterar dock att Accel fortsatt är intresserade av bolag som erbjuder konsumenttjänster. Hälsosektorn, finanstjänster för privatkunder och mjukvarubolag är särskilt attraktiva områden, enligt Seth Pierrepont.

Accel är ursprungligen från Silicon Valley och grundades 1983. Verksamheten i Europa lanserades år 2000.

Den senaste fonden sjösattes 2016 och för stunden förvaltar Accel ett kapital på 3 miljarder dollar, motsvarande knappt 29 miljarder kronor, i Europa.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera