Annons

Riskkapitaljätte tar in 5,5 miljarder – efter lyckoträffarna i Sverige

Accels anställda och partners i London. Från vänster: Luca Bocchio, Luciana Lixandru, Harry Nelis, Seth Pierrepont, Sonali De Rycker, Andrei Brasoveanu och Philippe Botteri.
Accels anställda och partners i London. Från vänster: Luca Bocchio, Luciana Lixandru, Harry Nelis, Seth Pierrepont, Sonali De Rycker, Andrei Brasoveanu och Philippe Botteri. Foto: RORY LINDSAY
Riskkapitaljätten Accel tar in 5,5 miljarder kronor i en ny fond. Accel har tidigare investerat i svenska startupbolag som Avito och Spotify. ”Vi fortsätter att aktivt titta på bolag som söker kapital i Norden”, säger Seth Pierrepont på Accel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitaljätten Accel plockar in 575 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor, till sin sjätte fond. Pengarna är öronmärkta för unga startupbolag i Europa och Israel.

Norden och Sverige har varit och kommer att förbli en prioriterad marknad för investeringar, uppger Accels partner Seth Pierrepont.

”Det har varit ett kärnfokus för oss ända sedan vi startade i Europa. Vi har investerat i ett flertal väldigt spännande och ikoniska företag från regionen. Qlik, Spotify och Avito sticker ut i Sverige”, säger han.

Rysslands annektering av Krim och andra ”makroekonomiska faktorer” fick Accel att sälja sitt Avito-innehav sent under 2015. Köpare var sydafrikanska Naspers, som köpte aktier av Accel samt svenska Kinnevik och Northzone för omkring 10 miljarder kronor.

Läs mer: Accel-toppen: ”Folk trodde att Avito-grundarna var ett skämt” 

Tidigt i Spotifys historia hörde Martin Lorentzon av sig till Accel, men då avböjde riskkapitalbolaget att bli delägare i musikstreamingtjänsten. Precis innan Spotify lanserades i USA 2011 bytte man dock fot och deltog i en kapitalrunda på totalt 69,9 miljoner euro.

Spotify gick till börsen i april 2018. Fyra månader före noteringen var Accels aktier värda mellan 1 och 2 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter. Accel vill inte kommentera huruvida de fortfarande är delägare i bolaget, eller om de sålt av andelar i den noterade miljön.

Läs mer: Kreditutmanaren vill pressa din ränta – tar in 80 miljoner 

På senare år har Accel även blivit delägare i nätläkaren Kry och kreditbolaget Anyfin på svensk mark. Man har även backat upp andra europeiska techframgångar som finska Supercell, franska Blablacar och brittiska Deliveroo.

Hur ofta är du eller dina kollegor i Sverige?

”Eftersom vi täcker hela Europa och Israel från London, tillbringar vi en hel del tid i luften. Men någon befinner sig i Stockholm, eller någon av de andra storstäderna i regionen, åtminstone varannan vecka”, säger han.

Är det troligt att ni kommer offentliggöra några nya investeringar i Sverige snart?

”Vi fortsätter att aktivt titta på bolag som söker kapital i Norden. Så det finns alltid en möjlighet att något kan hända inom den närmsta framtiden. Jag pratade faktiskt precis i telefon med ett svenskt bolag”, säger han.

Läs mer: Accel tar in 4 miljarder – siktar på Norden 

Vad ser du för trender på marknaden?

”En trend vi ser i Norden, och hela Europa, är tillväxten av mjukvarubolag som arbetar mot företagsmarknaden. Pendeln har svängt. Runt 2009-2011 var marknaden väldigt fokuserad på konsumenttjänster och sådana bolag utgjorde 75 procent av portfölj. I vår senaste fond var förhållandet det motsatta”, säger han.

Han poängterar dock att Accel fortsatt är intresserade av bolag som erbjuder konsumenttjänster. Hälsosektorn, finanstjänster för privatkunder och mjukvarubolag är särskilt attraktiva områden, enligt Seth Pierrepont.

Accel är ursprungligen från Silicon Valley och grundades 1983. Verksamheten i Europa lanserades år 2000.

Den senaste fonden sjösattes 2016 och för stunden förvaltar Accel ett kapital på 3 miljarder dollar, motsvarande knappt 29 miljarder kronor, i Europa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer