Annons

Riskkapitalnestorn: Det finns ett före och ett efter Wework

Pär-Jörgen Pärson, partner på riskkapitalbolaget Northzone.
Pär-Jörgen Pärson, partner på riskkapitalbolaget Northzone. Foto: Press.
”Stämningen på marknaden är en annan nu”, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone. Efter Weworks fiasko spår en av Sveriges tyngsta riskkapitalister att ribban för investeringar höjs – och att den kommande lågkonjunkturen kan bli positiv för startupbolagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringarna i svenska startupbolag befinner sig just nu på rekordnivåer. Men allt är inte frid och fröjd i sektorn - varken i Sverige eller utomlands.

Kontorshotellet Weworks  inställda börsnotering blev ett fiasko, svenska techbolag verkar skjuta upp sina noteringar och nu väntas en lågkonjunktur vara i antågande.

Läs mer: Miljarderna väller in – svenska startups krossar rekorden 

Som partner på Northzone sitter Pär-Jörgen Pärson på första parkett. Hans riskkapitalbolag är bland annat känt för att ha backat två av de senaste årens mest framgångsrika svenska techbolag, Spotify och Izettle, fram till en börsnotering respektive försäljning i fjol.

Jag tror att vi är på toppen nu, och att det till och med redan kan ha vänt.

Och i år toppar Klarna, där Northzone är delägare, listan över de svenska bolag som tagit in mest pengar i år med 5,5 miljarder kronor. Totalt har 22 miljarder kronor investerats i de svenska techbolagen. 

”I år har det investerats mer pengar än någonsin i de marknader som Northzone är i: Tyskland, Storbritannien och USA”, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Han är därmed inte förvånad över toppresultatet även i Sverige. Men nu spår han att tuffare tider kan vara på väg – åtminstone vad gäller investeringsnivåerna.

Peakar investeringarna i år? 

”Jag tror att vi är på toppen nu, och att det till och med redan kan ha vänt. Jag har flera amerikanska branschkollegor som säger att det finns ett före och ett efter Wework. Stämningen på marknaden är en annan nu, och kraven har dragits åt ganska mycket.”

Lågkonjunkturen kommer att skynda på strukturförändringar.

Nu måste bolagen bevisa sin affärsmodell och ha en tydlig modell för intäkter och kostnader per sålda enheter, konstaterar Pär-Jörgen Pärson.

”Men det hade inte Wework visat för sina investerare, trots kapitalet. Därför kollapsade bygget. När marknaden blir överhettad glömmer man lättare bort att kolla substansen”, säger han.

Läs mer: 2018 blev ett rekordår för Northzone och Creandum: ”Ingen vild gissning att Klarna noteras” 

De svenska startupbolagen har nu mer pengar än någonsin att röra sig med. Men samtidigt kan klimatet för dem bli hårdare. Högkonjunkturen i Sverige har nått toppen, meddelade Konjunkturinstitutet i sin prognos i oktober och nu väntar en avmattningsfas. 

Vad händer om lågkonjunkturen kommer?

”Det vi lärt oss från tidigare lågkonjunkturer är att det framför allt är på investerarsidan som tempot går ner. Att attrahera nya användare och vinna kunder är inte alls lika konjunkturkänsligt.”

Dessutom ser han att en lågkonjunktur kan föra med sig vissa positiva effekter för startupbolagen.

”Det blir ofta lättare för de bästa företagen att rekrytera toppkompetens då”, säger han.

Det kommer i sin tur att ha effekter även på mer traditionella bolag, spår Pär-Jörgen Pärson.

”Jag tror att flödet från den gamla tidens bolag till de nya bolagen kommer att tillta. Både vad gäller kundförflyttning och talangförflyttning. Om man ändå riskerar att bli uppsagd från sin bank – eller var man nu jobbar – då kan man lika gärna söka sig till en startup. Jag tror att lågkonjunkturen kommer att skynda på strukturförändringar.”

Vad ser du för trender framöver? 

”När jag pratar med talanger som kommer från universitetet eller som har varit ute i arbetslivet i något år märks en strukturell förändring. Många vill till startupbranschen eftersom den har vad de är ute efter: den ger mycket ansvar och möjligheten att göra något som spelar roll.”

Som exempel tar han upp Northzones portföljbolag Matsmart som över nätet säljer mat med korta eller passerade bäst-före-datum.

”De levererar ett bättre resursutnyttjande av matvaror. Det handlar inte längre bara om att leverera värde till aktieägarna.”

Mer om Wework i Digitalpodden:

Länk till acast
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer